2015-10-29

Orangutanger räddade från skogsbränderna

En svag liten orangutangunge hittades nyligen i utkanten av en brinnande skog. Ungen vårdas nu på räddningscentret Nyaru Menteng. En vuxen hona som letat sig in i en by kunde också föras till säkerhet. Save the Orangutans samarbetspartner BOSF är redo att rycka ut för att rädda fler nödställda orangutanger undan de rasande skogsbränderna. Sammanlagt har åtta orangutanger hittills kunnat räddas. 

 
 

− Vi får rapporter om att ovanligt många orangutanger synts till i eller omkring byar och plantager. De söker sig dit på flykt från bränderna. Men tyvärr är de inte säkra i närheten av människan. Ofta dödas de eftersom de ses som skadedjur, berättar räddningspersonal på BOS Foundation.

BOS Foundation har flera gånger under de senaste månaderna tvingats att snabbt rycka ut för att rädda nödställda orangutanger. Orangutangerna som räddats har varit undernärda, uttorkade och självklart stressade och skrämda.

Fånge i områdets sista skogsdunge

En orangutang räddades härom veckan i byn Sampit på södra Borneo. Orangutangen försökte överleva i en liten skogsdunge, bara fem meter från närmaste hus. Runt omkring hade skogen skövlats och det fanns ingenstans för den stressade orangutangen att ta vägen.

null

− Vi såg att det rykte från en nedbrunnen torvmosse i närheten. Antagligen hade orangutangen lyckats ta sig från branden, men sedan inte kunnat ta sig vidare. Den var väldigt rädd och skrek uppe i träden. Det tog oss flera timmar att fånga in den, berättar räddningspersonalen.

Orangutangen i Sampit var en hona drygt elva år gammal. När hon räddades var hon mycket undernärd och hungrig. Trots det bedömdes hon vara i så pass bra kondition att hon kunde föras direkt till en säker skog i Lamandau och omedelbart frisläppas.

Ensam baby undkom lågorna

Värre var det för en liten orangutangbaby som hittades utanför byn Hiang Bana i slutet av september. En bybo kontaktade BOS Foundation och sa att han hittat orangutangungen ensam i utkanten av en brinnande skog.

− Att en mamma skulle överge sin unge är väldigt osannolikt. Vad som hänt henne vet vi inte. Men ungen var väldigt undernärd och svag när vi hämtade honom, säger BOSF:s räddningspersonal.

null

Den lilla ungen, bara fyra månader gammal, har fått namnet Napri. Han vårdas nu på räddningscentret Nyaru Menteng. Förhoppningsvis återhämtar han sig snart och får börja på skogsdagiset tillsammans med de andra små orangutangerna. 

Även en annan liten orangutang som fått namnet Fathia har räddats på liknande sätt. Fathia hittades också i utkanten av en brinnande skog i närheten av byn Linau. 

Får veterinärvård 

Sammanlagt har BOSF hittills räddat åtta orangutanger undan bränderna. Bland annat en 25 år gammal hona i mycket dåligt skick. Hon vårdas nu på räddningscentret tillsammans med två andra vuxna orangutanger som räddats i området Pulang Pisau. Hanen bedöms vara ca 15 år gammal och honan 13 år. Honan är dessutom dräktig. 

Alla räddningar hjälper arten att överleva

Orangutanger som lever sina liv i träden drabbas hårt vid skogsbränder. Även den giftiga brandröken kan vara dödlig för dem. Speciellt de små orangutangungarna som inte har färdigutvecklade luftrör och immunförsvar kan skadas allvarligt av röken. Samtidigt riskerar även de orangutanger som lyckas fly bränderna att dödas av människan.

De vilda bestånden av orangutanger minskar år för år. Därför är varenda räddning en viktig insats för att få arten att överleva!

Bränderna som nu härjar Indonesien är de värsta sedan brandkatastrofen 1997-98. Då dog en tredjedel av världens orangutanger i lågorna. Årets bränder kan vara ännu allvarligare för orangutangerna och regnskogen. 

Läs mer om skogsbränder och problemen på Borneo här >>

Läs mer om de räddade orangutangerna här >>

Vad kan du göra?

Situationen på Borneo är akut och vi behöver all hjälp vi kan få!

Genom att skänka 300 kr kan vi köpa 20 meter brandslag. För 100 kr kan vi plantera två nya träd. Det går bra att skänka en engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.

Du kan även bli SOS Borneo-partner och plantera träd på Borneo varje månad. Läs mer om SOS Borneo här >>