2016-03-01

Övergivna orangutanger räddade från Thailand

14 orangutanger som hittats i Phuket har hämtats hem till Indonesien. De kommer nu att påbörja rehabilitering för att förhoppningsvis kunna återvända till regnskogen. Två honor med ungar har nu flyttat in på Nyaru Menteng. 

 
 

I november 2015 landade de 14 orangutangerna på indonesisk mark. Två av orangutangerna var mammor med ungar. Sedan återkomsten till Indonesien har de hälsoundersökts och genomgått karantän.

De flesta av orangutangerna hade hittats övergivna i områden runt Phuket. Orangutanger finns inte naturligt i Thailand. Det är svårt att med säkerhet veta hur dessa orangutanger hamnat i Phuket och varför de övergetts, men mycket talar för att de hållits fångna för någon form av underhållning.

Kan ha använts till djurshower

I Thailand är det inte ovanligt med djurshower och att använda djur för underhållning. Exempelvis arrangeras grymma boxningsmatcher där orangutanger tvingas slåss mot varandra. 

Troligtvis har de övergivna orangutangerna varit en del av underhållningsindustrin, eller så har de hållits fångna på privata zoon. Kanske har de senare dumpats i naturen när ägarna inte längre sett orangutangerna som användbara. Under fem år fick de 14 orangutangerna bo på ett räddningscenter i Ratchaburi i Thailand innan de äntligen kunde få återvända till Indonesien.

Ska tränas på räddningscentret Nyaru Menteng

På plats i Indonesien har de räddade orangutangerna fått vård och genomgått en DNA-undersökning. Detta för att se vilken sorts orangutangart de tillhör. Nu är orangutangerna redo att påbörja sin rehabilitering. 

De två mammorna och deras ungar har flyttat in på räddningscentret Nyaru Menteng, tillsammans med de två smugglade orangutangungarna Moza och Junior. Förhoppningsvis kommer orangutangerna efter flera år av träning att kunna återvända till regnskogen igen. 


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>