2016-10-18

Åtta orangutanger frisläppta

Med din hjälp kan vi släppa ytterligare åtta orangutanger fria i år. Därmed har vi släppt ut 230 orangutanger i friheten sedan 2012, som alla kan njuta livet i regnskogen.


I augusti släppte vi ut 10 orangutanger i samarbete med vår indonesiska partner BOS Foundation. De har släppts ut i ett nytt område som heter Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark, och får nu sällskap av ytterligare åtta  orangutanger. Alla är välvuxna orangutanger som har genomgått rehabilitering på Nyaru Menteng och är nu redo att återvända dit de hör hemma – i Borneos regnskog. Fem honor och tre hanar njuter av sin frihet här: Usro, Sincan, Kumba, Anggi, Ijum, Pluto, Ibut och Gurita. Nedan kan du läsa en kort beskrivning av hur Kumba och Pluto kom till Nyaru Menteng, och hur de har utvecklat sig sedan dess.


Pluto

Pluto var bara 2,5 år gammal då han kom till Nyaru Menteng den 29 december 2002. Han blev befriad av räddningsteamet efter att ha varit sällskapsdjur i nästan två år. Han var väldigt undernärd, hade flera sår på sin kropp från fångenskapen och hade även tappat större delen av sin päls. 

 


Lyckligtvis kunde centrets omtänksamma och duktiga personal hjälpa honom. Men det tog hela fem år innan han var frisk nog att komma till Skovskolen tillsammans med de andra orangutangerna. Han klarade Skovskolen med glans och kom ut till ön Bangamat i början av 2015 och här gick det så bra att han överbevisade personalen om att han redan nu är klar att släppas ut. Han är 14 år idag, väger 60 kilo och är i god form. Han har kämpat hårt och förtjänar verkligen friheten i Borneos regnskog!

 

Kumba

Den 24 augusti 2007 kom Kumba till Nyaru Menteng efter att centrets räddningsteam hade hittat honom ensam i cenrala delen av Borneo. Räddningsteamet fick ett tips om att en orangutangunge vandrade ensam runt i cirklar i utkanten av en oljepalmsplantage. Även om vi inte vet med säkerhet så är det ganska sannolikt att hans mamma blev skjuten av arbetarna på plantagen.


Då han kom till centret fick han en noggrann läkarundersökning som fastslog att han var omkring 4,5 år gammal och lite undernärd då han bara vägde åtta kilo. Som tur är var han frisk för övrigt och efter en karantänperiod gick han med i Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram.

Den 9 november 2014 sattes han ut på ön Kaja där orangutangerna lever nästan utan mänsklig kontakt så att man kan se om de är redo att bli släppta ut i frihet. Han visade sig vara en liten ensamvarg men då han var duktig på att hitta sin egen föda och klara sig i regnskogen blev han nu som 14-årig frisläppt. Njut av friheten Kumba!

Med frisläppandet av de här åtta orangutangerna är vi på god väg att nå målet om att klara 250 frisläppningar innan utgången av 2016.


Läs mer om frisläppandet av 10 orangutanger i augusti här >>

Adoptera en orangutang och följ den tillbaka till livet i regnskogen här >>

Läs mer om världens mest framgångsrika frisläppningsprogram här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>