2016-11-30

Anders Lundin besöker Nyaru Mentengs orangutanger

SVT-programmet ”Mitt i naturen ” har besökt Borneo och spelat in ett program där Anders Lundin bland annat besöker orangutangerna på Nyaru Menteng. En stor upplevelse, där han särskilt lade märke till organisationen på centret och det stora engagemang som finns för att rädda kritiskt hotade orangutanger och Borneos regnskog.

I somras spelade ”Mitt i naturen” in ett program om Borneos fantastiska natur, som är hem för en mängd unika djurarter som bara finns där. Tyvärr är Indonesien också det land i världen med flest hotade däggdjursarter, och de flesta håller på att försvinna på grund av avskogning. Bland dem finns också noshörningen och orangutangen, som programmet sätter fokus på.

På återseende med Borneos regnskog

I slutet av 1980 besökte Anders Lundin för första gången Borneo. Här tillbringade han flera veckor på att vandra runt bland byarna i regnskogen. En upplevelse han själv beskriver som ”fantastisk och äventyrlig”.

I somras besökte han åter några av Borneos regnskogsområden som hade drabbats av förra årets våldsamma bränder med El Niño. Även om han tyckte det var sorgligt att se blev han bättre till mods av det faktum att organisationen Save the Orangutan gör en stor insats för att återskapa ödelagda skogsområden på Borneo.

”Det mesta av det vi såg var ju väldigt hårt ansatt av avverkning och bränder, men jag blev väldigt glad av att se att man faktiskt försöker återskapa skog på några ställen och att det faktiskt går”, säger han om upplevelsen.

Och det finns ett behov för det. Under de senaste 25 åren har 80 procent av orangutangernas livsmiljö röjts, och under förra årets våldsamma skogsbränder med El Niño gick cirka två miljoner hektar upp i rök – vilket motsvarar en yta lite större än Värmland. 

 

Besökte Nyaru Menteng

Under inspelningen av programmet besökte han också rehabiliteringscentret Nyaru Menteng för att se det omfattande arbete som dagligen utförs för att rädda en av människans närmaste släktingar, orangutangen.

Save the Orangutan finansierar 75 procent av centrets årliga drift och på centret lever det just nu cirka 500 orangutanger, som alla har fått en ny chans i livet tack vare Save the Orangutans stora stöd. Orangutangcentret är det största i sitt slag, och Anders Lundin blev förvånad över hur omfattande arbetet med att hjälpa orangutanger är.

”På centret går de små orangutangerna i ”skola” i upp till åtta år. Där lär de sig alla nödvändiga färdigheter för att kunna klara sig själva, både av människor och av de äldre ”orangutangeleverna”. Lyckligtvis kan man se att den omfattande processen faktiskt fungerar när de frisläpps”, säger Anders Lundin.

Orangutangungar har behov av hjälp

Det finns många orangutangungar på centret. Vissa är nyfödda och har kommit till på några öar, där orangutangerna genomgår den sista fasen i rehabiliteringsprogrammet och lever nästan utan mänsklig kontakt. Andra har räddats av Nyaru Mentengs räddningsteam efter att ha förlorat sina mammor under tjuvjakt eller hållits som husdjur.

De små orangutangerna måste genomgå ett omfattande rehabiliteringsprogram innan de kan frisläppas. Detta program påminner om människans ”skolgång” och kan ta många år. Men på vägen får orangutangerna stora möjligheter att bekanta sig med naturen, eftersom de dagligen tas ut i regnskogen där de lär sig de färdigheter som krävs för att en dag kunna ta hand om sig själva i naturen.

Se när Anders Lundin besöker Borneo

Se när Anders Lundin i programmet ”Mitt i naturen” besöker Nyaru Menteng – världens största orangutangcenter – den 1. December klockan 20.00 på SVT1.

Du kan också hjälpa den kritiskt hotade orangutangen och dess regnskogshem genom att adoptera en orangutang och följa dess resa tillbaka till regnskogen. Läs mer här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>


Orangutangernas hem är hotat

Utan sitt regnskogshem kan Borneos orangutanger inte överleva. Tyvärr avskogas Borneo i snabb takt. Vi vill att Borneos regnskog ska fortsätta att leva! Och det arbetar vi för genom att: 

- Bevara och skydda existerande regnskog

- Återskapa ödelagd skog

- Återplantera träd i avverkade skogsområden

Du kan stötta Borneos regnskog genom att bli månadsgivare här >>