Tusentals orangutanger dör dessvärre varje år i och med att människan hugger ner regnskog, jagar orangutangerna eller fångar in dem och säljer dem olagligt som husdjur eller till underhållningsindustrin. Save the Orangutan kämpar för alla orangutangers rätt till ett bra liv i en naturlig omgivning. Därför gör Save the Orangutan med en målinriktad insats för att hjälpa de nödställda och föräldralösa orangutangerna samt att säkerställa de bästa möjliga villkor för att de ska överleva också i framtiden.

På rehabiliteringscentren på Borneo som Save the Orangutan stöttar har de så kallade räddningsteam. Dessa grupper består bland annat av veterinärer som tillsammans med lokala myndigheter ansvarar för räddningsaktionerna.

Oftast rycker dessa team ut för att rädda orangutangungar som hittats ensamma utan sin mamma eller orangutanger som hållits tillfångatagna som husdjur. Det är olagligt att ha orangutanger som husdjur i Indonesien men dessvärre är det en slags statussymbol att äga en orangutang. Det finns även allt fler fall där orangutanger hittats utsvultna irrande runt på nedhuggna skogsområden. Eftersom orangutangerna är väldigt territoriala till sättet kan de stanna kvar var de tidigare bott även fast skogen blivit nedhuggen och det inte finns någon mat kvar.

De räddade eller beslagtagna orangutangerna förs till rehabiliteringscentren Nyaru Menteng eller Samboja Lestari där de genomgår en grundlig hälsokontroll.

Vissa frisläpps direkt – andra behöver hjälp

Om de räddade orangutangerna är friska och välmående flyttas de direkt till ett nytt regnskogsområde där de har bättre skydd och kan leva i fred. Om orangutangerna däremot är utsvultna eller skadade tas de hand om tills de är friska och kan återföras till regnskogen.

De föräldralösa orangutangerna placeras på rehabiliteringscentren där de genomgår en lång rehabiliteringsprocess för att får hjälp med att lära sig alla de färdigheter de behöver för att kunna leva självständigt i regnskogen.