Precis innan slutet av 2019 har årets sista frisläppningsinsats ägt rum. Denna gång har två vilda orangutanger som räddades tidigare i år och 9 rehabiliterade orangutanger nu flyttat hem till skogen.

När burarna öppnades för sista gången i år och 11 orangutanger ivrigt klättrade upp i de närmaste träden, betydde det ett avslut på en lång resa för några av orangutangerna.

Orangutangerna Suja och Warna är nämligen några av de orangutanger som tidigare smugglats ut ur Indonesien, troligtvis för att bli en del av underhållningsindustrin i Thailand. Sedan dess har de lyckligtvis räddats och förts tillbaka till Indonesien, där de bott på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Här har de nu lärt sig det som behövs för att under förra veckan bli frisläppta i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR), tillsammans med sex andra rehabiliterade orangutanger och två vilda orangutanger som flyttades till trygghet.

Det betyder att 76 orangutanger nu framgångsrikt genomfört rehabiliteringsförloppet i år. Totalt har hela 462 orangutanger frisläppts sedan 2012.

Läs också: Årets största frisläppningsinsats – 17 orangutanger flyttade hem

Orangutanger blir turistunderhållning

När orangutanger smugglas till bland annat Thailand används de ofta till att underhålla turister med uppträdanden och andra former av olaglig underhållning. Orangutangerna är på grund av detta ofta traumatiserade och det krävs en stor insats av de anställda på centren för att rehabilitera dem.

Suja med sin unge Bella

Suja kom till Nyaru Menteng 2006 när hon var fyra år. Myndigheterna hade då krävt att få tillbaka 46 orangutanger som tidigare smugglats till Thailand och Suja var en av dem. Sju år senare fick Suja en liten unge. Dessvärre var hon inte redo för att bli mamma då så lilla ungen Syahrini började istället på skogsdagiset på rehabiliteringscentret där djurskötarna tog hand om henne. Men när Suja var redo och flyttades ut till ö-universitetet fick hon den 18 februari i år lilla Bella. Lyckligtvis var Suja den här gången redo att ta hand om sin unge. Bella är en av de orangutangungar som nu kommer ut i skogen tillsammans med sin mamma.

Ett stort rehabiliteringsarbete

Orangutangerna Warna och Malee hämtades också hem till Indonesien tillsammans med 12 andra orangutanger år 2015. Troligtvis hade Malee fötts i fångenskap medan mamma Warna tidigare smugglats från Indonesien. Malee var 2,5 år när hon kom till rehabiliteringscentret medan hennes mamma var hela 12 år. Lyckligtvis har rehabiliteringsförloppet gått bra för dem båda och de har lärt sig det de behöver kunna.

Malee är troligtvis född i fångenskap. Nu får hon för första gången uppleva regnskogen i Indonesien tillsammans med sin mamma Warna

”Vi måste undvika liknande framtida fall som Warna og Malees. Vi måste arbeta hårt för att få dem tillbaka till sitt ursprungsland och rehabilitera dem för att de äntligen ska kunna återvända till sitt regnskogshem” säger Dr. Ir. Jamartin Sihite, chef för BOS Foundation som är Save the Orangutans partner på Borneo.

Det är otroligt positivt att orangutangerna från Thailand nu är redo för ett liv i regnskogen. Det betyder att det fortfarande finns hopp för andra orangutanger som blivit offer för den illegala handeln. Men det krävs en stor insats för att nå dessa positiva resultat och det kan endast göras om orangutangen fortfarande kan lära sig och utveckla de färdigheter som är nödvändiga för en vild orangutang.

Läs också: Turismens mörka sida

Sapat hittades med 67 bitar splitter från kulor i sin kropp

 Av de frisläppta orangutangerna blev Suja, Warna och Malee frisläppta tillsammans med två små ungar som föddes på Nyaru Menteng (Bella och Hadijah). Härtill frisläpptes ytterligare fyra orangutanger som genomgått ett vanligt rehabiliteringsförlopp (Fungky, Baim, Hilda och Franky). De hade under flera års träning på rehabiliteringscentret lärt sig de livsviktiga egenskaper som behövs för ett liv i det vilda – bland annat att bygga bon för natten samt att skaffa föda och att klättra i träd.

De sista två orangutangerna som precis påbörjat livet i den skyddade skogen räknas inte som frisläppta orangutanger. De är nämligen redan vilda orangutanger som räddats från oljepalmplantager och nu samlat kraft till att kunna fortsätta livet i det vilda i ett tryggt område.

En av dessa är orangutanghanen Sapat som vi för två månader sedan rapporterade om när han hittats på en oljepalmplantage med hela  67 bitar splitter från kulor i sin kropp. Han har sedan dess behandlats på Nyaru Menteng. En behandling som burit frukt – Sapat var nu redo att återvända till sitt hem i regnskogen.

Läs också: Skogsbränderna tvingade Sapat till konflikt med människor

På grund av skogsbränderna sökte sig Sapat i skydd till palmoljeplantagerna. Här kom han i konflikt med människor. Nu har han återhämtat sig och är frisk och kry igen.

En framgångsrik frisläppning

Årets sista frisläppning delades upp i två transporter till nationalparken TNBBBR och utfördes i samarbete med Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA). Var transport krävde 20 timmar i bil och båt med regelbundna pauser för att säkerställa att orangutangerna hade det bra.

De fyra hanarna och sju honorna – här inkluderat mammorna med sina döttrar – skyndade sig hastigt upp i närmaste träd efter att burdörren öppnades – redo att njuta av friheten.

Vi önskar dem alla ett stort lycka till med livet i regnskogen!