Orangutanger som utnyttjas i underhållningsindustrin är dessvärre en mycket vanlig företeelse. Organisationen World Animal Protection har nyligen uppmärksammat de vilda djurens situation inom underhållnings- och turistindustrin. Save the Orangutan kan dessvärre även bekräfta den bild organisationen målar upp om situationen i Thailand och Bali i Indonesien, där orangutanger används som meningslös underhållning och som turistattraktioner.

”På många håll i Asien lever orangutanger i fångenskap i nöjesparker och vid andra turistattraktioner. Där svälter de och blir slagna för att de på begäran ska lära sig att utföra olika trick och uppträda i shower där de till exempel ska låtsas boxas mot andra orangutanger. För publiken kan det se ut som att orangutangerna har det roligt och njuter av att uppträda för publiken – men för orangutangerna är det den enda utvägen för att få stopp på svälten och smärtan.

På många ställen kan turister även ta selfies med orangutangerna, som ofta är utklädda för att få dem att likna små människor.” förklarar Gitte Buchhave, verkställande direktör på World Animal Protection Danmark som för tillfället anordnar en kampanj för att skapa medvetande om situationen för de vilda djuren i underhållningsindustrin.

Bild från World Animal Protection

Verkställande direktör för Save the Orangutan, Hanne Gürtler, instämmer och fortsätter:
”Det måste ske en global förändring av allmänhetens inställning om vi ska kunna stoppa det dödliga utnyttjandet av orangutanger som en turistattraktion i underhållningsbranschen. Problemet är omfattande och till exempel i Sydostasien förekommer det i stor utsträckning, men endast för att det också finns en efterfrågan. Det finns en sorglig historia bakom varje enskilt fall och ofta lever djuren i förfärliga förhållanden när de inte uppträder.

Save the Orangutans entydiga ståndpunkt är att orangutangerna hör hemma i naturen och vi arbetar för att förhindra det som hotar deras frihet och välfärd.”

Arbetet med att rädda orangutangerna är i full gång

Save the Orangutan samarbetar med indonesiska BOS Foundation och stöttar deras rehabiliteringscenter på Borneo, som bland annat räddar tillfångatagna orangutanger och lär dem de färdigheter de behöver för att kunna klara sig i det vilda. Läs mer om våra program här >>