När orangutangenhanen Sapat räddades och fördes till Nyaru Menteng för intensivvård, hittades en stor mängd kulor i hans kropp. Skogsbränderna har högst antagligen tvingat honom ifrån sitt naturliga habitat.

Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) mottog i september ett viktigt samtal. En orangutanghane hade hittats på en oljepalmplantage i mycket dåligt tillstånd.

När ett räddningsteam med representanter från BKSDA och vår indonesiska partner BOS Foundation efter flera timmars sökande hittade orangutangen, var han så svag att han inte orkade röra på sig. Orangutangen, som fick namnet Sapat, undersöktes av veterinär som snabbt därefter skickade honom till intensivvård på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Sapat vägde endast 45 kg – under hälften av genomsnittsvikten för en orangutanghane i hans ålder. Samtidigt avslöjade röntgenbilderna hela 67 bitar splitter från kulor i hans kropp.

När Sapat hittades orkade han inte ens röra på sig. Veterinärerna gjorde en snabb koll innan han fördes till Nyaru Menteng för intensivvård

Dr. Ir. Jamartin Sihite, chef på BOS Foundation, Save the Orangutans samarbetspartner på Borneo förklarar:
– Vår största fasa i samband med skogsbränderna, som vidare orsakas av skogsavverkning, är denna typ av räddningsinsatser. Dessa farliga förhållanden tvingar vilda djur att förflytta sig bort från sitt habitat för att överleva, och leder ofta till konflikter med människor. Kulorna i Sapats kropp är ett tydligt tecken på att han flytt från en sådan konflikt.

När Sapat togs in för behandling ville han inte äta. Allt eftersom började han ta emot bananer och mango och efter en och en halv vecka vägde han äntligen över 50 kg. Sapat behandlas fortfarande och hoppet är att han på sikt ska bli bättre och kunna återföras till regnskogen.

– Vi uppskattar verkligen den välvilja som de som rapporterade Sapat visade, vilket också gjorde det möjligt för oss att rädda hans liv. Vi hoppas innerligt att alla involverade kommer att delta allt mer aktivt i att beskydda orangutangerna i deras naturliga habitat framöver, säger Dr. Ir. Jamartin Sihite.

Sapat i karantän på Nyaru Menteng