Nu under årets sista veckor har en av de största insatserna under 2019 gått av stapeln: 17 orangutanger har nyligen återförts till det vilda.

Alla 17 orangutanger som frisläpptes har genomgått ett långt rehabiliteringsförlopp på Nyaru Menteng, där de lärt sig att överleva som vilda orangutanger. Nu efter en tid på ö-universitetet, där de i naturliga förhållanden fått öva sig på sina färdigheter, är de redo att flytta hem till det vilda.

Orangutangerna ska leva sina nya liv i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya – som förkortas TNBBBR. Eftersom ett så stort antal orangutanger skulle frisläppas på samma gång blev de frisläppta på två olika områden i TNBBBR, långt ifrån varandra. På detta vis ska man kunna säkra en god och naturlig fördelning av orangutangerna i nationalparken. Detta är också orsaken till att frisläppningsinsatsen blivit uppdelad i tre olika transporter till TNBBBR fördelat över två veckor.

Den första gruppen som transporterades till frisläppningsområdet var orangutangerna Donk, Dea, Iriana, Made Ayu, Rubi, Salsa, Salmah, Sidney och Uje. Veckan efter var det dags för Anouk, Aox, Ariel, Leggi och Lexy samt Bolot, Jeanifer och Valent.

Totalt var det sex hanar och 11 honor – inklusive mamma Salsa och hennes unge Salmah. Salsa räddades när hon var 2,5 år. Efter skogsskolan kom hon till ö-universitetet Kaja, där hon blev dräktig. Kort efter att övervakningsteamet upptäckt att Salsa var dräktig försvann hon i en vecka. När hon dök upp igen den 12 september 2018, var hon inte längre ensam. Och nu är det äntligen dags för Salsa och hennes dotter Salmah att fortsätta skogsäventyret i sitt nya hem i TNBBBR.

Salsa och ungen Salmah är två av de frisläppta orangutangerna

I och med den senaste frisläppningen har nu 152 orangutanger frisläppts i nationalparken TNBBBR och totalt har 453 orangutanger frisläppts i alla de tre områden, där vår partner BOS Foundation frisläpper orangutanger.

Utöver de 17 rehabiliterade orangutangerna som frisläpptes under dessa två veckor blev även en 18:e orangutang frisläppt tillsammans med de andra. Pandu, en 20-årig vild orangutang, hade inte genomgått rehabiliteringsförloppet utan räddades från en oljepalmplantage för två månader sedan. Efter att ha blivit räddad kunde han nu flyttas till trygghet i TNBBBR skogen, där han kan fortsätta sitt liv som vild orangutang.

Sedan orangutangerna frisläpptes i skogen har övervakningsteamet kunnat konstatera att alla individer anpassat sig väl till sina nya omgivningar. De har alla kunnat hitta mat och bygga bon till natten under de första dagarna i sitt nya hem.

Vi hoppas att alla 18 orangutanger fortsättningsvis har det bra i regnskogen och vi ser framemot att kunna komma med fler uppdateringar om deras framsteg.

Vilda orangutangen Pandu räddades för två månader sedan och flyttades nu till trygghet