Ö-universitetet

Ö-universitetet är det sista steget i orangutangernas rehabilitering. När orangutagerna har lärt sig allt de behöver i Nyaru Mentengs skogsskola får de flytta ut till centrets skyddade öar. Här finns gott om plats att leka och orangutangerna kan själva hitta mat. Orangutangerna bor på öarna i minst en torrperiod och en regnperiod innan de kan släppas ut i den riktiga regnskogen.

 

Fem skyddade öar

Nyaru Menteng har hand om flera öar som används som universitetsöar under rehabiliteringsprocessen. Här lever orangutangerna nästan som i frihet och förväntas klara mycket på egen hand. Orangutangerna sammanförs på öarna efter sitt temperament. På öarna gäller en naturlig hierarki, så de dominerande orangutangerna, särskilt hannar, fördelas så långt som det är möjligt på flera öar.

Ett liv utan människor

På öarna ska orangutangerna lära sig att klara sig utan människor. Men det finns inte tillräckligt med mat i träden på öarna så centrets tekniker kommer ut med frukt till orangutangerna varje kväll innan solnedgången. Några orangutanger hittar dock själva tillräckligt med mat på ön och klarar sig bra utan den mat som teknikerna kommer med.

Regnperioden en utmaning

Under regnperioden översvämmas de skyddade öarna så orangutangerna tvingas att bygga reden högt uppe i träden. Regnperioden ger därför orangutangerna ytterligare en viktig lärdom om livet i det fria. För ett trädlevande djur som orangutangen är det mycket viktigt att klara sig uppe bland trädtopparna, även om marken översvämmas. 

Sista stoppet innan frihet

Orangutanger är väldigt intelligenta djur. Efter ett år på ö-universitetet har de lärt sig hur de ska klara sig under årets alla månader, oavsett väder och vind. Därefter är de klara att frisläppas i den riktiga regnskogen och kan bli till vilda orangutanger igen.