Frisläppning av Orangutanger

Målet med rehabilteringsprocessen på Nyaru Menteng är att få orangutangerna så självständiga att de kan leva på egen hand i naturen. Under 2012 fick Nyaru Menteng nyttjanderätten till ett 350 kvadratkilometer stort skyddat regnskogsområde. Historiens mest omfattande frisläppningsprogram för människoapor kunde då starta. 

 

Regnskogsparadiset Bukit Batikap

Regnskogsområdet Bukit Batikap är storleksmässigt jämförbart med ön Orust. Det ligger i regionen centrala Kalimantan på Borneo. I samma region ligger även rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. 

Regnskogsområdet Bukit Batikap är mycket lämpligt som frisläppningsområde eftersom regnskogen här är oerhört rik på mat och växtlighet. Samtidigt avskärmar floder och berg området från mänsklig bebyggelse.

Fredad regnskog

Bukit Batikap är ett fredat skogsområde som ligger så otillgängligt att det inte är attraktivt för den illegala timmer- och palmoljeindustrin att avverka här. Området är tillräckligt stort för att kunna ta emot 300-350 av Nyaru Mentengs rehabiliterade orangutanger. Fler skyddade skogsområden med nyttjanderätt behövs för att kunna frisläppa fler orangutanger i framtiden.

Före frisläppningen >

Orangutangerna hämtas in från Nyaru Mentengs skyddade öar, genomgår en hälsoundersökning och blir försedda med radiosändare.

Själva frisläppningen >

Transporten från centret till Bukit Batikap sker med lastbil, flyg, helikopter och båt.

Efter frisläppningen >

Med hjälp av radiosändarna övervakas orangutangerna av specialister i sitt nya hem. 

Läs mer om våra frisläppta orangutanger här >>



Frisläppta orangutager

Hittills har 155 orangutanger blivit frisläppta i Bukit Batikap och flera orangutangfödslar har skett i området.

Se namnen på alla frisläppta orangutanger >>