Skogsförskolan

På räddningscentret Nyaru Mentengs skogsförskola går små orangutanger som är två år eller äldre. Efter att ha vant sig vid att dela sina dagar med högst 20 orangutangvänner på skogsdagiset ska de nu lära känna 100 små orangutanger. Nu börjar dagarna även att handla mer om träning, och mindre om att gosa med barnvakterna.  

 

Tillbringar dagen i regnskogen

Skogsförskolans elever sover tillsammans i burar på nätterna och när burarna öppnas på morgonen är de redan i full gång. Orangutangerna följer med sina barnvakter till skogsförskolan inne i regnskogen. Vägen dit går över gångbroar genom träsket. De minsta orangutangerna bärs i korgar, de större går själva.null

Äter frukt och mjölk

Ute på skogsförskolans område får orangutangungarna dagens första måltid. Surrogatmammorna får ibland använda frukosten som lockbete för att få med sig de minsta orangutangerna ut i skogen. Deras måltider består av färsk frukt och mjölk.

Undervisning i träd på hög höjd

På dagiset var träden anpassade till de små orangutangerna, men i förskolan växer träden fritt och högt. Det är överväldigande för de nya eleverna som uppmuntras att testa på sin klätterförmåga. Det är viktigt att de lär sig att vara i träden så mycket som möjligt, eftersom det är viktigt för deras överlevnad i naturen.

Riktiga härmapor

I naturen skulle orangutangerna ha lärt sig nya saker genom att iaktta sin mamma i upp till åtta år. I skogsförskolan har orangutangerna istället mänskliga barnvakter att lära sig av, men de lär också av varandra. De små orangutangerna följer de äldres aktiviteter och läten och är duktiga på att efterapa.

Bygger reden 

I skogsförskolan får orangutangerna lära sig att känna igen naturliga fiender och börjar så smått att bygga reden. Förskolan blir en naturlig övergång från skogsdagiset till den riktiga skogsskolan.

När de små orangutangerna är redo, och klarar vissa moment, är det dags för dem att börja i den riktiga skogsskolan