Skogsdagiset

På räddningscentret Nyaru Menteng hittar vi de allra minsta orangutangerna. Ofta har de kommit till centret efter att ha skilts från sina mammor på traumatiska sätt. På skogsdagiset får de därför bästa möjliga omsorg och massor av kärlek. Här kan de små orangutangerna i lugn och ro testa på sina förstra utmaningar, exempelvis att klättra i träd. 

 

Går på skogsdagis varje dag

De små orangutangerna som är yngre än två år bor i babyhuset och går i skogsdagiset varje dag. De har nära kontakt med sina människo-barnvakter och hänger gärna på deras ryggar. De har även glädje av varandra. De leker på dagiset lekplats, först nere på gräset och sedan i två-tre meter höga träd.

Lär genom lek

I naturen hänger orangutanger i denna ålder på sin mamma under största delen av dygnet. Men de börjar också att utforska träden ensamma. I skogsdagiset börjar därför de små också så smått att svinga sig fram och tillbaka bland de lägre grenarna. På det viset utvecklas motoriken och de blir allt starkare. Orangutangernas lek är väldigt effektivt lärande.

Mänskliga surrogatmammor

I naturen skulle orangutangerna ha sovit med sin mamma i ett rede av grenar och blad uppe bland trädtopparna. I babyhuset läggs ungarna istället i korgar med täcken och kuddar. De mänskliga surrogatmammorna sover hos dem och de små får mjölk med några timmars mellanrum, precis som människobarn.

När de små orangutangerna är redo är det dags att flytta till skogsförskolan