Husdjurshandel

Det är olagligt att hålla en orangutang som husdjur. Trots det fångas ungar och hålls i privata hem.

 
 

Hög pris för orangutangen

Orangutanger är populära husdjur, trots att det är både olagligt och olämpligt. När de är små är de ofta charmiga och lättlärda. Men ju äldre de blir desto svårare kan de bli att kontrollera. Och för orangutangen har livet som husdjur ett högt pris. Orangutangerna mister sin förmåga till att klara sig i naturen. De lider ofta av undernäring på grund av att de får felaktig kost.

Hamnar i bur

Om inte husdjursorangutanger börjar sitt liv i bur så hamnar den säkerligen där när den blivit för stor att hantera. Det tar upp till åtta år att rehabilitera en före detta husdjursorangutang. Några är så skadade, traumatiserade eller tama att de aldrig kan leva ett liv i det fria igen. Av de som suttit länge i bur kan de ha svårt att exempelvis klättra. 

Internationell illegal djurhandel

Det är fortfarande status att äga en orangutang i Indonesien, trots att straffet är hårt för att hålla dem som husdjur. Orangutangungar exporteras dessutom till Thailand, Malaysia, Singapore och Taiwan. Då orangutanger är lättlärda, människoliknande och roliga är de populära att nyttja i underhållningsindustrin och i nöjesparker. Några exporteras till djurparker som inte alltid är lagliga. 

Rapport om handel med människoapor

Våren 2013 utkom en rapport från FNs miljöprogram, UNEP, som visade att handeln med de stora människoaporna är mer organiserad än tidigare. Läs mer om rapporten Stolen apes >>