Den röda människoapan

Orangutangen delar 97% DNA med männískan och är ett mycket intelligent djur. ”Orang” betyder männsika och ”hutan” skog på det lokala språket malaj. Orangutang kan alltså översättas till ”skogsmänniska”. En gammal malaysisk sägen berättar att orangutangerna från början var människor som lät som att de inte kunde tala och klättrade upp i träden för att slippa arbeta.

 
 

En av fyra människoapor

Orangutanger är en av världens fyra människoapor. Medans de övriga människoaporna, gorilla, chimpans och bonobo lever i Afrika, återfinns orangutangen bara i Sydostasien på öarna Sumatra och Borneo.

Flera olika slags orangutanger

Orangutangen kallas den röda apan, men färgen på pälsen varierar. Den sumatranska orangutangen (Pongo abelii) är mer orange i pälsen än den typiska orangutangen som lever på Borneo. Det finns flera olika underarter till orangutangen på Borneo: Pongo pygmaeus wurmbii, håller till i den centrala delen av Borneo,Pongo pygmaeus morio, håller till på den östliga delen av ön och Pongo pygmaeus pygmaeus hör hemma på den nordliga och västra delen av Borneo.