20-01-2020

Årets första orangutanger frisläppta

En hane och två honor släpptes förra veckan fria i nationalparken TNBBBR, efter flera års rehabilitering.


För första gången för år 2020 har rehabiliterade orangutanger återförts till regnskogen.


Som alltid är det frågan om orangutanger som har räddats och tagits hand om på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Här har de vårdats medan de tränats i färdigheter som vilda orangutanger behöver bemästra. De senaste åren har de tillbringat på ö-universitetet, där orangutangerna lever i naturlig omgivning men inom ett begränsat område och där de hålls under uppsikt. När de har testat på livet i det fria och bevisat att de klarar sig på egen hand kan de återföras till det vilda.


Årets första frisläppta orangutanger är hanen Chio och de två honorna Rizki och Mia. Att Mia nu frisläppts är en riktig seger. Hon har genomgått ett rehabiliteringsförlopp på hela 16 år innan hon äntligen har bedömts vara redo att klara sig på egen hand i regnskogen.


19 timmar till frihet

Resan gick denna gång till nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR) i centrala Kalimantan, där de tre orangutangerna skulle påbörja sina nya liv.


Efter 19 timmars transport släpptes orangutangerna fria vid Hiran watershed, som är ett nytt frisläppningsområde i TNBBBR. Området togs i bruk förra året för att skapa en mer jämn fördelning av orangutanger i nationalparken.


När det äntligen var dags och luckorna till transportburarna öppnades rusade alla tre orangutanger ivrigt ut och tog sig upp i närmaste träd. Områdets branta terräng gjorde det lätt för dem att snabbt ta sig högt upp i trädtopparna varifrån de sedan kunde ta sig djupare in i skogen.


Vår indonesiska partner BOS Foundation genomförde frisläppningen tillsammans med Central Kalimantan Natural Reservation Agency (BKSDA).
Donera och få Save the Orangutans kalendern för 2020! 

Genom att donera 185 kronor på vår hemsida får du den efterlängtade kalendern för 2020 som tack. Donera och beställ kalendern här >>


Sedan 2012 har Save the Orangutan bidragit till att rehabilitera och frisläppa totalt över 400 orangutanger. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen.