2017-04-11

Palmoljegigant dömd för markstöld

 

Världens största palmoljeproducent, Wilmar International Ltd., har dömts för att inte respektera ursprungsbefolkningarnas markrättigheter på Sumatra. Företaget har accepterat domen och förhandlingar om kompensation har nu inletts.

 

I februari föll en slutlig dom i en lång process som inbegriper världens största palmoljeproducent och ett lokalsamhälle som menar att deras markrättigheter inte har respekterats i anläggningen av enorma oljepalmsplantager i deras område.

Nu har lokalsamhället i Kapua-regionen fått medhåll från RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), som har dömt Wilmars indonesiska dotterbolag, PT Permata Hijau Pasaman I (PT pHP1), för att inte följa RSPO:s standarder när de övertog rättigheterna till området som ligger i den västra delen av Sumatra. Domen innebär att parterna nu måste omförhandla avtalet så att lokalsamhället får medbestämmande och rättigheter till den mark som de gör anspråk på.

Läs mer om palmolja här >>

 

En seger för lokalsamhället

Wilmar är världens största palmoljeproducent, som enligt DanWatch kontrollerar 43 procent av den globala handeln med palmolja, och därför väcker domen uppseende. Speciellt eftersom den visar att RSPO har den nödvändiga makten att tvinga företag att följa deras standarder och landets lagstiftning om de vill fortsätta att producera. I ett pressmeddelande har Wilmar senare godkänt domen.

Det är en av de första gångerna RSPO ger lokalsamhället medhåll i ett klagomål hos RSPO, och det väcker entusiasm hos Save the Orangutans programarbetare Marie Sigvardt.

– Vi hoppas att detta fall skapar ett prejudikat kring hur RSPO dömer i sådana frågor. Domen visar hur certifieringar kan ha en positiv inverkan på palmoljeproduktionen i Indonesien, förklarar hon.


Goda nyheter för orangutangerna

Anläggningen av oljepalmsplantager är det största hotet mot Borneos orangutanger, eftersom man beräknar att mellan två- och tretusen orangutanger dör varje år på grund av avskogning. Även om överföringen av flera markrättigheter till samhällen i stället för palmoljeproducenter inte i sig själv är en garanti för att regnskogen kommer att bevaras är det ett steg framåt. Flera studier visar att det mest effektiva sättet att bevara regnskogarna är att säkerställa ursprungsbefolkningarnas rättigheter till skogen, eftersom de ofta har större intresse av att bevara natur- och växtlivet i området.

Du kan hjälpa till att stödja arbetet med att rädda Borneos vilda orangutangers hem. Bli SOS Borneo-partner och hjälp regnskogen här >>


Finns det palmolja i tandkrämen?

Vad betyder det när det står att tandkrämen innehåller Sodium Lauryl Sulfate? Är det palmolja? 

Förutom produkter där det tydligt står palmolja eller palmfett i innehållsförteckningen (det kan även står på engelska, palm oil kernel exempelvis) kan det finns palmolja i produkter där det står:

Cetyl alcohol, Cetyl palmitate, Elaeis guineensis, glyceryl stearet, Hydrated palm glycerides, octyl palmitate, Palmate, Palmitate, Palmolein, Palmityl alcohol, Palmitic acid, Palm stearine, Palmitoyl oxostearmide, Palmitoyl tetrapeptide, Sodium karnelate, Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate, Sodium lauryl lactylate, Sodium lauryl sulfoacetate, Sodium isostearoyl lactylaye, Sodium dodecyl sulphate, Sodium karnelate, Stearic acid, Steareth. 


Vilken produkt står bakom E-numret?

Många produkter innehåller ämnen så som E434 och E495. Vad betyder det? För en vanlig konsument är det svårt att veta om dessa E-ämnen innehåller palmolja. Men på föreningen Äkta Varas hemsida finns en bra lista som kan vara till hjälp.  Om en vuxen orangutang fastnar i en skogsbrand eller på ett oljepalmsplantage, så förflyttar vi den omedelbart till en regnskog där den kan leva ostört. År 2015 genomförde vi 89 förflyttningar.


Det finns palmolja i mer än en tredjedel av varorna på butikshyllorna.

Exempel på hur det kan se ut på innehållsförpackningen på livsmedel, både när det gäller företag som använder certifierad palmolja och inte. 

Om det bara står att en produkt innehåller palmolja/palmfett utan någon kommentar är denna palmolja med största sannolikhet inte certifierad. 

Läs mer om palmolja här >>