2017-02-03

Palmoljans betydelse för Borneos djungel

 

Ingenstans i världen tar produktionen av palmolja mer utrymme än i Indonesien, och tyvärr sker det ofta på bekostnad av djungeln på Borneo och Sumatra, som är orangutangens sista livsmiljöer. Oljepalmsplantagerna i Indonesien täcker redan en areal motsvarande åtta gånger Skåne, och regeringens plan är att detta område ska utvidgas till tolv gånger Skånes storlek före 2020.

 


Konsekvenser för Borneos djungel och orangutanger

Tyvärr växer oljepalmen – den palm varifrån palmoljan skördas – inom samma områden som på Borneo är täckta med grönskande djungel och utgör hem för tusentals sällsynta arter. Därför skövlar timmer- och palmoljeföretagen djungeln mer eller mindre lagligt för att ge plats för oljepalmsplantagerna. Sedan 1973 har 40 procent av Borneos djungel skövlats, och den största delen av denna skövling sker för att ge plats för jordbruksgrödor som oljepalmer. Save the Orangutan kämpar för att bevara orangutangens livsmiljöer genom att skydda befintliga djungelområden, och vi kämpar för att lokalbefolkningen ska få rättigheter till skogsområdena i stället för palmoljeföretagen. Du kan hjälpa till – bli SOS Borneo-partner  här >>


Efterfrågan på palmolja stiger

Tyvärr blir arbetet inte lättare av det faktum att efterfrågan på palmolja stiger i hela världen. Konsumtionen av palmolja förväntas stiga från nuvarande 67 till 80 miljoner ton före 2020. Ökningen beror på att palmolja är en av de billigaste vegetabiliska oljorna och kan användas i en mängd olika produkter som färdigmat, kakor och schampo. En tredjedel av alla varor i svenska livsmedelsbutiker innehåller palmolja. Läs mer om palmolja  här >>

 


Palmoljan måste produceras på ett hållbart sätt

Indonesien är världens största producent av palmolja, och industrin står för mellan 2 till 2,5 procent av landets BNP, samtidigt som palmoljeproduktionen också skapar miljontals arbetstillfällen på landsbygden i Indonesien. Därför är lösningen inte att bojkotta palmoljeproduktionen. Istället kämpar Save the Orangutan för att produktionen ska göras mer miljövänlig och inte förorsaka ytterligare avskogning. Därför står Save the Orangutan bakom RSPO-certifierad palmolja. RSPO-certifikatet är ett initiativ för att införa minimikrav i palmoljeproduktionen, och även om initiativet ännu inte helt är i mål med att säkerställa att standarderna följs är detta det bästa alternativet.

Bli SOS Borneo-partner och hjälp till att skydda och återplantera Borneos regnskog här >>Mer om RSPO

Läs mer om hållbar certifiering av palmolja på RSPO:s hemsida


Exempel på hur det kan se ut på innehållsförpackningen på livsmedel, både när det gäller företag som använder certifierad palmolja och inte. 

Om det bara står att en produkt innehåller palmolja/palmfett utan någon kommentar är denna palmolja med största sannolikhet inte certifierad. 


Vilken produkt står bakom E-numret?

Många produkter innehåller ämnen så som E434 och E495. Vad betyder det? För en vanlig konsument är det svårt att veta om dessa E-ämnen innehåller palmolja. Men på föreningen Äkta Varas hemsida finns en bra lista som kan vara till hjälp.  


Finns det palmolja i tandkrämen?

Vad betyder det när det står att tandkrämen innehåller Sodium Lauryl Sulfate? Är det palmolja? 

Förutom produkter där det tydligt står palmolja eller palmfett i innehållsförteckningen (det kan även står på engelska, palm oil kernel exempelvis) kan det finns palmolja i produkter där det står:

Cetyl alcohol, Cetyl palmitate, Elaeis guineensis, glyceryl stearet, Hydrated palm glycerides, octyl palmitate, Palmate, Palmitate, Palmolein, Palmityl alcohol, Palmitic acid, Palm stearine, Palmitoyl oxostearmide, Palmitoyl tetrapeptide, Sodium karnelate, Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate, Sodium lauryl lactylate, Sodium lauryl sulfoacetate, Sodium isostearoyl lactylaye, Sodium dodecyl sulphate, Sodium karnelate, Stearic acid, Steareth.