PRESSMEDDELANDE 2017-05-05

Extremt sällsynt albino-orangutang räddad

Möjligtvis är det världens enda albinoorangutang som har räddats – och det med hjälp av den svenska organisationen Save the Orangutan. Albinoorangutangen befriades från en familj som i ett par dagar hade hållit den som husdjur. Orangutangen håller just nu på att bli undersökt, innan den kommer att placeras i ett hemligt regnskogsområde.


 

Det är inte varje dag man ser en albinoorangutang. Bland människor är det en av varje 40–50 000 som föds som albino, och om samma sak gäller för orangutanger kan detta vara den enda albinoorangutangen i världen! Det uppskattas att orangutangpopulationen består av cirka 50 000, och i somras förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN på grund av avskogning.

– Vi har ingen kunskap om tidigare upptäckta albinoorangutanger, och det är helt säkert den första albinoorangutangen vi har hjälpt till att rädda, berättar Save the Orangutans Claus Staunstrup Nilsson. 

Den svenska organisationen stöder genom sin indonesiska partner, BOS Foundation, arbetet med att rädda nödställda orangutanger, och Save the Orangutan är den största bidragsgivaren till världens största rehabiliteringscenter för orangutanger där orangutangen just nu får hjälp.


Albinoorangutang hålls som husdjur

Det var genom ett tips i lördags från polischefen i provinsen Kapua, som ligger i den centrala delen av Borneo, som rehabiliteringscentrets räddningsteam larmades om en albinoorangutang som hölls fången i en bur av lokalinvånare. Räddningsteamet gick direkt ut och befriade den, och ägaren av buren förklarade då att han för ett par dagar sedan hade hittat orangutangen i ett skövlat skogsområde.

– Räddningsteamet blir tyvärr ofta inkallat för att hjälpa nödställda orangutanger, eftersom de är populära som husdjur även om det är olagligt. Lyckligtvis kan vi i regel hjälpa orangutangerna tillbaka till naturen, förklarar Claus Staunstrup Nilsson från Save the Orangutan.

 


Kommer att släppas fri på en hemlig plats i skyddad regnskog

Orangutangen togs direkt med tillbaka till centret, där den kommer att genomgå en rad undersökningar för att säkerställa att den är vid god hälsa och inte har tagit skada av tillfångatagandet. Tills vidare visar det första testet att hon mår bra, men undersökningarna kommer också att avslöja om hon är en albinoorangutang, eller bara har ljusare hår-, ögon- och hudfärg än andra orangutanger.

På grund av den korta tiden i fångenskap beter sig orangutanghonan fortfarande som en vild orangutang, och det finns en hög sannolikhet för att hon kommer att släppas fri om veterinärunderökningarna visar att det är säkert att släppa den. Frisläppningen kommer att ske genom att flytta orangutanghonan till ett skyddat regnskogsområde som kommer att hållas hemligt.

För att säkerställa att hon inte kommer att fångas som husdjur igen kommer hon att släppas fri i ett skyddat regnskogsområde vars exakta läge kommer att hållas hemligt, berättar Claus Staunstrup Nilsson från Save the Orangutan.


Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 

 

Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Siffran i den senaste beräkningen från 2004 uppgår till 55 000 – men populationen tros dock vara något lägre idag. Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.