13-02-2020

Bilden av hjälpsam orangutang sprids världen över

En rörande bild av en orangutang som sträcker ut sin hand till en människa har spridits världen över.


Det speciella mötet förevigades av amatörfotografen Anil Prabhakar under en resa i området Samboja Lestari i östra Kalimantan på Borneo. Området drivs av Save the Orangutans samarbetspartner Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) och orangutangen Anih har tillbringat många år på områdets rehabiliteringscenter. Hon bor nu på en liten ö nära centret.


”Vi är mycket glada för den positiva reaktionen på bilden. Det är en fantastisk bild som får oss att reflektera över människans behandling av vilda djur och naturen.” säger Hanne Gürtler, generalsekreterare för Save the Orangutan.


Läs också: Från bur till natur: Bonbon har fått sin frihetDe allra flesta rehabiliterade orangutanger frisläpps i det vilda när de har utvecklat de färdigheter de behöver för att klara sig på egen hand. På grund av olika orsaker uppnår dock några orangutanger inte de färdigheter som krävs. En av dessa orangutanger är Anih, som istället bor på en ö som är specialanpassad för orangutanger som inte kan frisläppas.


”På öarna kan orangutangerna leva i naturlig omgivning på ett begränsat och kontrollerat område. Endast ett fåtal människor får tillgång till öarna för att minska kontakten mellan orangutanger och människor,” förklarar Hanne Gürtler.


Läs mer om fristäderna för orangutanger som inte kan frisläppas >> 


Mannen på bilden arbetar för Save the Orangutans samarbetspartner BOSF och på bilden håller han på att avlägsna ogräs från floden, så det inte växer igen.


Han och orangutangen Anih har känt varandra sedan början av 90-talet när Anih räddades och fördes till rehabiliteringscentret.


I medierna har det nämnts att medarbetaren inte tog emot orangutangens hand. Det beror på att orangutangerna avvänjs från kontakt med människor, så de kan leva så vilt som möjligt.


”Vi kan inte med säkerhet säga om orangutangen på bilden räcker ut handen för att hjälpa mannen eller om den räcker ut handen av andra orsaker – det vet endast orangutangen själv. Men bilden har blivit en viktig symbol på hur intelligenta och empatiska orangutanger är,” säger Hanne Gürtler.
Donera och få Save the Orangutans kalendern för 2020! 

Genom att donera 185 kronor på vår hemsida får du den efterlängtade kalendern för 2020 som tack. Donera och beställ kalendern här >>


Sedan 2012 har Save the Orangutan bidragit till att rehabilitera och frisläppa totalt över 400 orangutanger. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen.