2017-10-09

Albinoorangutang måste ha ett nytt hem

I våras blev världens första albinoorangutang räddad av Save the Orangutans indonesiska samarbetspartner BOS Foundation. Efter en grundlig läkarkontroll och undersökningar beslutades det att hennes framtida hem ska vara på ett av centret Nyaru Mentengs regnskogbeklädda öar, eftersom hon förmodligen inte kommer att kunna överleva ensam i regnskogen.

 

Just nu vistas den 5-åriga albinoorangutangen som har fått namnet Alba på orangutangcentret Nyaru Menteng, efter att centrets räddningsteam i maj räddade henne från ett sorgligt öde som husdjur. Läs mer om räddningen här >>

Lyckligtvis hade Alba inte hållits i fångenskap så länge när hon blev räddad, så hon beter sig fortfarande som en vild orangutang, men behöver ändå några ramar som garanterar henne bästa möjliga förutsättningar.

Kan inte överleva i en vild regnskog

Grundliga undersökningar av Alba har visat att hon har både nedsatt syn och hörsel, vilket avsevärt minskar hennes överlevnadschanser i regnskogen. Därtill kommer att hennes vita päls gör henne lättare att upptäcka av tjuvjägare, och den ökar även risken för att hon får hudcancer. Tillsammans gör dessa faktorer att det skulle vara oansvarigt att släppa henne fri i regnskogen.

 

Alba har rätt till bästa möjliga liv

Save the Orangutan arbetar för att säkerställa alla orangutanger bästa möjliga liv, och därför har vi i samarbete med vår indonesiska partner beslutat att hon ska flyttas ut på en av centrets regnskogsbeklädda öar. Här kan hon utveckla sitt naturliga beteende i en trygg och säker miljö. På den här ön kommer Alba att leva tillsammans med några andra orangutanger, och nästan inte ha någon kontakt med människor. Samtidigt kan vi se till att hon får rikligt med föda, lindra hälsomässiga problem som kan uppstå på grund av att hon är albino och se till att hon inte jagas av tjuvskyttar.

Hjälp oss bygga hennes nya hem

Albas framtida fristad ligger på Salat Island, där vi kommer att skapa ett regnskogsbeklätt ö-område åt henne och några andra orangutanger, som behöver särskild uppmärksamhet.

Om du vill hjälpa oss att finansiera Albas regnskogshem kan du swisha valfri summa till 123 607 13 02 - skriv "Alba" i meddelande.

Om du vill stötta Alba med ett annat belopp kan du ringa oss på 0855 9124 38 eller skicka ett e-postmeddelande till info@savetheorangutan.se


 

Hölls fången i en bur

Alba befriades från en familj som i ett par dagar hade hållit henne som husdjur. Läs mer om räddningsaktionen här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen! 
Läs mer om våra orangutanger här >>


Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Siffran i den senaste beräkningen från 2004 uppgår till 104 000 – men populationen tros dock vara något lägre idag. Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.