2017-08-15

Albino-orangutang har fått sitt namn

Vi tog emot tusentals fina namnförslag från hela världen och kan nu avslöja att den 5-åriga albino-orangutangen som räddades under våren har fått namnet Alba. Alba betyder ”vit” på latin och ”gryning” på spanska, och förhoppningsvis får Alba också en ny början i regnskogen en dag.

 

Alba räddades den 29 april i byn Tanggirang på centrala Borneo, och hon var då i väldigt dåligt skick. Hon var stressad, uttorkad, svag och hade en parasitinfektion och nästan ingen aptit – de första dagarna på räddningscentret i Nyaru Menteng ville hon bara äta sockerrör. Strax efter ankomsten hamnade denna sällsynta lilla orangutang under 24-timmars veterinäruppsyn i ett svagt upplyst rum på grund av hennes överkänslighet inför solljus. Här fick hon intensiv vård och veterinärerna gjorde noggranna kontroller av hennes hälsa.

Efter ett par dagar med total omsorg av veterinärteamet började Alba att acceptera olika typer av mat, bland annat frukt och mjölk. Hennes tillstånd blev bättre och efter 10 dagar hade hon lagt på sig 4,5 kilo.

 

Alba hade bara varit fången några få dagar när hon räddades och hon uppför sig därför som en vild orangutang. I vanliga fall skulle hon därför blivit utsläppt i skyddat område så fort som möjligt efter veterinärundersökningarna. Men på grund av hennes sällsynta och unika situation är det nödvändigt att samla in kunskap om albinism hos människoapor, att lära sig mer om Alba och gå igenom alla möjligheter noggrant innan hennes framtid avgörs – så att vi kan skapa bästa möjliga framtid för den här speciella orangutangen.


 

Hölls fången i en bur

Alba befriades från en familj som i ett par dagar hade hållit henne som husdjur. Läs mer om räddningsaktionen här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen! 
Läs mer om våra orangutanger här >>


Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Siffran i den senaste beräkningen från 2004 uppgår till 55 000 – men populationen tros dock vara något lägre idag. Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.