När en lokalinvånare i byn Pangkoh på Borneo lämnade över lilla orangutangen Monita till de lokala myndigheterna var hon bara 3 månader gammal.

Enligt lokalinvånaren hade han hittat henne ensam ute i skogen i närheten av en oljepalmplantage varpå han beslutat sig för att ta med sig den lilla orangutangen hem. Monita bodde hos honom och hans familj i flera dagar där hon badades och kläddes i babykläder.

I dag går Monita i rehabiliteringscentret Nyaru Mentengs skogsskola. I början var hon rädd för blad och kvistar och fick sakta men säkert vänja sig vid dem. Hon blir allt duktigare på att klättra och tycker speciellt mycket om att leka i korgar och i hängmattorna. Helst leker hon tillsammans med kompisen Baun. Monita är duktig, men har ännu mycket att lära sig innan hon en dag kan återvända hem till regnskogen på egen hand.

Nedan kan du se en video på orangutangen Monita när hon vänjer sig vid blad och naturen runt omkring sig.

Du kan hjälpa Monita på vägen tillbaka till regnskogen genom att adoptera henne.

Vad får du när du adopterar Monita?

När du adopterar Monita får du direkt per e-post ett adoptionsbevis och hela hennes bakgrundshistoria. 

Utöver detta skickar vi löpande uppdateringar om Monitas liv och utveckling till dig, så du kan följa hennes liv på Nyaru Menteng. Du kommer få en inblick i de faser hon ska ta sig igenom för att kunna leva i regnskogen på egen hand. Du får veta hur hon trivs och utvecklas samt om både hennes motgångar och framgångar i vardagen.

Vi skickar ut uppdateringar fyra gånger per år. I augusti mottar du en videohälsning.

Du får också vårt nyhetsbrev, där du kan läsa om vårt arbete på Borneo och resultaten från detta. Vi kommer också med senaste nytt om orangutangerna och deras livsmiljö.

Orangutangen Monita
Orangutangen Monita
Orangutangen Monita

FAKTA OM MONITA

Center: Nyaru Menteng
Kom till centret: 9 juni 2018
Ålder vid ankomst: 3 månader

Vad går ditt bidrag till som adoptant?

Alla orangutangerna på centret
Din adoption är symbolisk, vilket betyder att du inte bara hjälper Monita utan även alla de andra orangutangerna på rehabiliteringscentret på Borneo.

Räddning av föräldralösa och nödställda orangutanger
Du bidrar till arbetet med att rädda, rehabilitera och återföra föräldralösa och nödställda orangutanger och att skydda regnskogen, så orangutangerna har kvar sin livsmiljö.

Förebyggande åtgärder genom information
Du bidrar till att sprida information om de akut hotade orangutangerna och deras försvinnande hem samt om arbetet för att minimera hoten mot orangutangen.

MÖT

de andra orangutangerna

GE

en adoption i present