Förra veckan släpptes två väldigt speciella orangutanger ut på ö-universitetet – nämligen Ben och Miko. De har båda finputsat sina färdigheter i socialiseringskomplexet och ska nu äntligen sätta sina kunskaper på prov i rehabiliteringsprocessens sista fas.

Det är många som följt sina adoptivorangutanger Ben och Miko under en lång tid, när de vuxit upp och gått i skogsskolan på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Under förra veckan nådde dessa två orangutanger äntligen en viktig milstolpe – de släpptes ut på ö-universitetet!

När orangutangerna klarat sig igenom skogsskolan flyttar de till socialiseringskomplexet, där de inväntar nästa steg – Ö-universitetet! Detta är en regnskogsklädd ö där orangutangerna i stort sett lever som i det vilda, men inom begränsade områden och under övervakning. De ska kunna hitta största delen av sin mat själva och helst inte ha någon kontakt med människor. Orangutangerna har därmed möjlighet att verkligen testa sina kunskaper i naturen, vilket också är viktigt att göra innan de frisläpps ute i den verkliga regnskogen. Ett slags prov innan de kan ta examen.

Och det är stort. För det betyder dels att orangutangerna nu äntligen är på väg att bli vilda orangutanger. Men det betyder också början på ett helt annat liv än livet på rehabiliteringscentret: ett liv i skogen.

Därför har det självklart varit spännande att vänta på nyheter om Ben och Miko och hur det gått för dem när de flyttades ut till ön, och lyckligtvis verkar allt ha gått precis enligt plan.

Vägen till universitetsön
Ben föddes den 20 maj 2010 på Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter. Hans mamma genomgick själv rehabiliteringsförloppet då och klarade inte av att ta hand om lilla Ben. Den omsorgsfulla personalen på centret tog sig därför an Ben, och han fick börja på skogsdagiset. I skogsskolan gjorde han exceptionella framsteg och gick från att vara en liten bekymrad unge till en självständig orangutang, som inte längre behövde stöd från djurskötarna. Ben flyttade från skogsskolan till socialiseringskomplexet år 2017, där han älskat att klättra och hänga i rep.

Miko var bara 4 månader gammal när han kom till Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter i februari 2010. Han hittades i en by nära nationalparken Sebangau, där han hölls i en bur av en lokalinvånare. I skogsskolan var han lite av en mönsterelev – han hoppade till och med över en klass eftersom han utvecklades i så snabb takt. Sedan början av 2017 har Miko, liksom Ben, bott i socialiseringskomplexet där han varit både aktiv och lekfull.

De två vuxna orangutangerna har nu allt som behövs för ett liv i regnskogen och vi hoppas de kommer att klara livet på ö-universitetet med bravur!

Tusen tack till alla er som stöttat Ben och Miko genom åren! Vi ser framemot att hålla er uppdaterade om livet på ön.

Du kan adoptera en orangutang och hjälpa den igenom rehabiliteringsförloppet här >>