Save the Orangutan har tillsammans med vår indonesiska partner BOS Foundation initierat två nya insatser för att hindra spridningen av COVID-19. En av insatserna har målet att hålla viruset borta från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, den andra insatsen skyddar de vilda orangutangerna och ursprungsbefolkningen i regnskogen.

När situationen nu sakta förbättras i Europa ser det dessvärre inte det samma ut för Indonesien. Där har smittan spridits till alla regioner och antal smittade ökar ständigt. Det är inte enbart oroande för befolkningen utan också för den akut hotade orangutangen. Orangutanger och människor kan smittas av flera samma sjukdomar och många experter har varnat om att COVID-19 med stor sannolikhet utgör en allvarlig risk för orangutangbestånden.

Läs mer: COVID-19 och den akut hotade orangutangen

”Det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen COVID-19, har tyvärr spridit sig till områdena i Borneo där Save the Orangutan stödjer olika insatser för att bevara orangutangerna – både nära rehabiliteringscentren samt nära de områden där vi arbetar med naturskydd tillsammans med den lokala befolkningen. Det är därför viktigt att agera snabbt så att COVID-19 inte sprids ytterligare, förklarar Save the Orangutans generalsekreterare Hanne Gürtler.

Därför har Save the Orangutan, tillsammans med vår indonesiska partner BOS Foundation, startat flera initiativ för att förhindra spridning av COVID-19. Syftet är att ta hand om de vilda orangutangerna och de föräldralösa orangutangerna i rehabilitering, samt att hjälpa de mycket utsatta lokalbefolkningarna kring våra programområden.

Tack för ditt stöd till rehabiliteringscentren

Så snart det i mars blev klart att Indonesien drabbats av coronakrisen fick vår indonesiska partner BOS Foundation tänka om. För att skydda personal och orangutanger stängdes rehabiliteringscentren snabbt för alla besök och ökade skyddsåtgärder infördes för att minska risken för infektion.

Orangutangerna i skogsskolan fortsätter tillsvidare sin rehabilitering. Orangutangerna som är redo för det sista steget i rehabiliteringsprocessen, där de flyttar ut till ö-universitet, måste däremot vänta tills COVID-19 är under kontroll i området. Orangutangerna som redan bor på öarna och är redo att återföras till regnskogen måste också ha lite extra tålamod. Frisläppningsinsatserna har nämligen pausats för att undvika infektion i de nya bestånden.

våra insatser mot COVID-19
Särskilda skyddsåtgärder har vidtagits på rehabiliteringscentren (Foto: BOS Foundation)

För att på bästa sätt kunna skydda orangutangerna från viruset, lanserade Save the Orangutan i mars en nödinsamling för att säkra tillräckligt med skyddsutrustning och desinfektionsmedel för centrets veterinärer och djurskötare till att kunna skydda sig själva och alla orangutangerna. I Danmark och Sverige har mer än 165 000 svenska kronor samlats in och skickats till BOS Foundation för inköp av nödvändig utrustning för nödberedskap. Vi vill tacka alla som bidragit med era betydelsefulla donationer!

Coronaviruset kan fortfarande drabba Nyaru Menteng

Dessvärre har det visat sig att det nya coronaviruset sprids lätt och att även friska kan vara smittbärare. Därför behövs ytterligare åtgärder för att se till att smittan inte kommer in på rehabiliteringscentren.

Byarna kring rehabiliteringscentret Nyaru Menteng har drabbats av COVID-19. Personalen som behövs för att ta hand om orangutangerna bor också i byarna kring centret. Om vi ​​kan få stopp på smittan i byarna kan vi därmed också bättre skydda de mer än 300 föräldralösa orangutangerna på centret.

Familjer bor nära varandra i byarna, och många har begränsad tillgång till bland annat tvål, rent vatten och ansiktsmasker. I samarbete med BOS Foundation och med stöd från bland annat danska QATO fonden, har ett projekt inletts med syftet att förebygga och minimera smittan i sju byar nära Nyaru Menteng.

Några av de informationsaffischer som har hängts upp i byarna.

”För att förhindra spridning av coronaviruset har vårt lokala utvecklingsteam anpassat sina aktiviteter i byarna. Vårt lokala utvecklingsteam distribuerar ansiktsmasker, tvål, desinfektionsmedel och andra hygienartiklar till de lokala samhällena, förklarar Deni Kurniawan, Manager of Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitation Centre.

Dessutom informeras det om smittorisken och lokalbefolkningen och anställda vid centret får förbättrad möjlighet att testas för COVID-19. Insatsen utförs i nära samarbete med lokala COVID-19 specialenheter som myndigheterna upprättat.

Smittan kan påverka de vilda orangutangerna och den utsatta ursprungsbefolkningen

Men det är inte bara orangutangerna på rehabiliteringscentren som är utsatta, det gäller även de vilda bestånden. Om COVID-19 drabbar de vilda orangutangerna, kan det leda till katastrofala följder för en redan akut hotad art. Dessutom bor många ursprungsbefolkningar, som anses vara särskilt utsatta under coronakrisen, nära regnskogen.

”Den globala pandemin påverkar inte bara våra två rehabiliteringscenter för orangutanger i östra Kalimantan och centrala Kalimantan – den har också påverkat utvecklingsaktiviteterna vi arbetar med i lokala byar,” säger Jhanson Regalino, chef för Mawas Conservation Program.

Dr. Aldrianto Priadjati, Director of Forest Conservation hos BOSF-RHO tillägger:
”Människor över hela världen arbetar hemifrån för att undvika spridningen av COVID-19, men vi måste fortsätta med våra naturvårdsprojekt och hjälpa samhällena i de områden där vi är aktiva.”

Här är våra insatser mot COVID-19
Förberedande aktiviteter för insatserna i de lokala regnskogssamhällena. Foto: BOS F.

COVID-19-insats i 25 byar

På grund av detta har Save the Orangutan, tillsammans med BOS Foundation och med stöd från bland annat Postkodstiftelsen och CISU, påbörjat en COVID-19-insats i 25 byar i de områden där vi arbetar med naturvård tillsammans. Byarna ligger i fyra olika områden: Mawas, ett skyddat regnskogsområde med fler än 2 500 vilda orangutanger. Kring regnskogsområdet Kehje Sewen och nationalparken TNBBBR, som är områden där orangutanger från rehabiliteringscentren återförs till det vilda. Samt även nära rehabiliteringscentret Samboja Lestari.

Målet med insatsen är att förebyggande och minimera konsekvenserna av COVID-19. Invånarna informeras om hur de bör agera om sjukdom skulle inträffa och skyddsutrustning och hygienartiklar delas ut i områdena.

”Tack vare detta projekt, som är ett partnerskap mellan Save the Orangutan och BOS Foundation och som stöds av CISU och Postkodstiftelsen, kan BOSF-RHO fortsätta våra lokala utvecklingsprojekt kring Kehje Sewen-skogen under denna globala pandemi genom att arbeta med den lokala COVID-19 specialenheten. Tillsammans har vi redan delat ut 312 ansiktsmasker, handtvål och desinfektionsmedel”, säger Dr. Aldrianto Priadjati.

Aktiviteterna genomförs i nära samarbete med de lokala myndigheternas COVID-19 specialenhet.