Övervakningsteamet stötte på en mycket speciell orangutang förra veckan: världens enda kända albino-orangutang Alba, som släpptes fri under ett stort medieuppbåd i december 2018.

I april 2017 hände något historiskt. En mycket speciell orangutang räddades från ett liv som illegalt husdjur i en by i centrala Kalimantan på Borneo. Orangutangen var inte som sina orangea kompisar – hon var alldeles vit och hade blåa ögon. Orangutangen Alba var en albino-orangutang och hon var den första albino-orangutang som någonsin skådats.

Det var därför med stor uppmärksamhet som Alba återfördes till det vilda i december 2018 i nationalparken TNBBBR. Frisläppningsinsatsen utfördes av vår indonesiska partner BOS Foundation och BDSKA, som även räddade henne knappt två år tidigare.

Och nu kommer vi med goda nyheter från regnskogen. Övervakningsteamet som arbetade i TNBBBR förra veckan fick plötsligt syn på Alba medan de övervakade tre nyligen frisläppta orangutanger. Alba hade hittat sin gamla kompis Unyu, som var en av de nya orangutangerna. De två kände tydligt igen varandra från deras tid tillsammans på Nyaru Menteng.

Läs också: Ut i det vilda: Tre orangutanger frisläppta

Kompisarna Alba och Unyu kände tydligt igen varandra

Alba har det bra i skogen

Det hjärtevärmande mötet mellan Alba och Unyu bekräftade övervakningsteamens tidigare bedömning: Alba verkar ha det bra och klara sig på egen hand i regnskogen.

”I slutet av 2019 visade våra observationer att Alba i genomsnitt tillbringade 56,5% av sin aktiva tid på att äta, 27,2% av sin tid på att flytta sig från plats till plats, 13,8% av tiden på vila och 2,2% av tiden på annat så som att bygga bon eller umgås med andra orangutanger”, säger BOS Foundations CEO Jamartin Sihite.

Läs också: : Världens enda albino-orangutang Alba frisläpps

Tillbaka till ett liv som vild orangutang

Efter att Alba räddades av BOS Foundation och BDSKA tillbringade hon cirka två år på Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter som drivs av BOS Foundation. Save the Orangutans stöd till centret hjälpte även Alba att få de bästa möjliga förhållandena under sin tid på centret.

Under vistelsen på Nyaru Menteng uppvisade Alba vilt beteende. Hon beräknas nämligen ha levt tillsammans med sin mamma i regnskogen i cirka 4-5 år innan hon fångades.

Av dessa skäl ansåg den indonesiska regeringen – som är den övergripande myndigheten för förvaltning av Indonesiens djurliv – att hon skulle få chansen till ett liv i frihet. En specialanpassad ö färdigställdes även till Alba ifall de regelbundna observationerna av henne skulle visa på att hon inte klarade sig på egen hand i naturen. Det verkar dock som att Alba lyckligtvis inte kommer behöva ön som istället kan komma till användning för andra orangutanger.

Läs också: Uppdatering från Alba och Kika

Jamartin Sihite klargör dock att de regelbundna observationerna av Alba fortsätter:

”Alba observerades senast i februari i år, och vi kommer att fortsätta att observera henne regelbundet inom närmsta framtid,” förklarar Jamartin Sihite.