Den 18-19 december blir världens hittills enda kända albino-orangutang frisläppt i regnskogen på Borneo. Alba är namnet på den cirka 6-åriga orangutanghona som under våren 2017 räddades från ett liv som olagligt husdjur av vår partner BOS Foundation samt myndigheterna på centrala Kalimantan, den indonesiska delen av Borneo.

Frisläppningen kommer att ske i nationalparken TNBBBR (Bukit Baka Bukit Raya National Park) i centrala Kalimantan – ett beskyddat regnskogsområde på 236 000 hektar, som sedan 2012 använts av BOS Foundation som frisläppningsområde för 112 rehabiliterade orangutanger.

Save the Orangutan har följt Alba sedan hon med myndigheternas hjälp och godkännande fördes till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Save the Orangutan har genom ekonomiskt stöd till driften av centret bidragit till att säkra Alba de bästa möjliga förhållandena under de knappa två år hon bott på Nyaru Menteng.

alba albino orangutang
Credit: BOSF / BPI / Save the orangutan. Photo Björn Vaughn

Beslut om frisläppning 

Indonesiens regering, som har det övergripande ansvaret för Indonesiens djurliv, har beslutat att Alba – med tanke på hennes ålder när hon räddades (5 år) och så länge hon uppvisar vilt beteende på BOS Foundations rehabiliteringscenter – ska få chansen att återvända till ett liv i det vilda. Skulle det mot förmodan visa sig att Alba inte klarar av livet i regnskogen kan hon bli flyttad till en specialdesignad, halvnaturlig regnskogsö – Badak Besar Island – som etablerades tidigare i år.

Alba frisläpps den 19 december med avresa den 18 december. Hon frisläpps i nationalparken TNBBBR tillsammans med Kika som Alba, sedan sin ankomst till Nyaru Menteng, har delat socialiseringsbur med. I samband med frisläppningen kommer en övervakningsgrupp att följa med Alba och Kika under den första tiden i regnskogen, något som alltid sker vid en frisläppning. Denna gång består övervakningsteamet av representanter från BOS Foundation, nationalparken TNBBBR och de lokala myndigheterna BKSDA (Natural Resources Conservation Agency)

Om det bedöms att Alba inte klarar av att anpassa sig till ett självständigt liv i frihet, eller om hennes liv är i fara, har BOS Foundation ansvaret att förflytta henne till ett mer säkert område som Badak Besar. Här kan de åter utvärdera hennes utveckling och anpassningsförmåga, eller om nödvändigt, bidra med en permanent fristad till henne. Om Alba inte har användning för Badak Besar kommer ön att användas som fristad för andra orangutanger på Nyaru Menteng som inte kan frisläppas. Läs nyheten från BOS Foundation här >>

Credit: BOSF / BPI / Save the orangutan. Photo Björn Vaughn

Syftet med denna frisläppning är att se hur väldens enda kända albino-orangutang kan anpassa sig och på lång sikt klara sig på egen hand i regnskogen. Eftersom Alba är unik i sin genetik finns det heller ingen tidigare information att jämföra med.

Orangutangen är som art akut utrotningshotad och fridlyst. Det betyder också att det är regeringens ansvar hur arten beskyddas samt för de beslut som tas i koppling till hur arten och de nödställda orangutangerna som kommer i kontakt med människor behandlas.

Save the Orangutan kommer, via vår indonesiska partner, att bidra med ny information om fallet när frisläppningen ägt rum och i samband med uppföljningen av hur Alba och Kika anpassar sig till det nya livet i TNBBBR.

Video: Alba med sina vänner på Nyaru Menteng