Frisläppningen av Alba, väldens enda kända albino-orangutang, och hennes kompis Kika var planerad till slutet av december. Efter en lång och krävande resa lyckades teamet bakom Albas och Kikas frisläppning till slut komma fram till frisläppningsområdet enligt plan den 19 december. Teamet kom till den förutbestämda platsen i TNBBBR under förmiddagen och kunde öppna luckan till burarna efter en kortare paus för att lugna de två orangutangerna efter färden.

Nedan ser du en video som visar starten och resan från Nyaru Menteng till och med frisläppningen. Ett stort tack till vår partner BOS Foundation, myndigheterna (BKSDA) och nationalparken TNBBBR för det stora arbetet både före, under och efter frisläppningen av Alba och Kika, orangutang nummer 113 och 114 i detta område.

Du kan läsa om planerna för frisläppningen här.

Bilder från frisläppningen

Alba på vej ud af bur

Videouppdatering från de första dagarna tillbaka i regnskogen

Redan dagen efter frisläppningen var övervakningsteamet tidigt uppe för att leta rätt på Alba och Kika. Videon nedan ger en inblick i hur teamet hittar och observerar de frisläppta orangutangerna i regnskogen.