Den 17 februari nådde ytterligare tre orangutanger slutet på en lång rehabiliteringsprocess: De återfördes till det vilda. Dessutom invigdes samtidigt ett splitternytt observationsläger i området.

Ytterligare tre orangutanger har framgångsrikt genomfört en lång rehabiliteringsprocess som tagit dem genom skogsskolan samt en vistelse på ö-universitetet. Nu har de frisläppts i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR).

Den 15 timmar långa resan till TNBBBR började från Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter. Här har Batola, Paduran och Unyu bott under de senaste åren.

Läs också: Årets första orangutanger frisläppta

Tre orangutanger har nu blivit redo för livet i det vilda

Batola kom till Nyaru Menteng som 5-åring. Han började i skogsskolan, men han hade redan lärt sig mycket under sina år och började snart uppvisa aggressivt beteende gentemot personalen. Beslutet togs att Batola skulle flytta till ö-universitetet där han trivdes och spenderade största delen av tiden ensam. Batola är nu 17 år gammal.

Batola frisläpps

Paduran var endast 18 månader när hon kom till Nyaru Menteng. Hon var en lugn och mycket social orangutang som gärna umgicks med andra orangutanger under sin tid på ö-universitetet. Paduran är nu 12 år gammal.

Unyu räddades från en lokalinvånare när han var tre år gammal. Han uppförde sig då fortfarande som en vild orangutang och brydde sig inte om människor. På grund av detta fick han flytta in i socialiseringskomplexet tillsammans med andra halvvilda orangutanger. Unyu gillar fortfarande inte människor, vilket är ett väldigt positivt drag hos en vild orangutang. Unyu är idag 6 år gammal.

Nytt observationsläger invigt

Det är alltid en orsak att fira när de rehabiliterade orangutangerna är redo att återföras till naturen. Denna gång fanns det dock två orsaker till att fira. Ett helt nytt läger för övervakningsteamet i TNBBBR invigdes i samband med frisläppningsinsatsen. Lägret fick namnet ’Lewun Kahio’ vilket betyder ’orangutangby’ på det lokala språket.

Nya lägret invigs

Så snart frisläppningen hade genomförts påbörjade övervakningsteamet sitt arbete. Teamet håller noga koll på de frisläppta orangutangerna under den kommande tiden för att säkerställa att de anpassar sig till sin nya omgivning.

Läs också: Boet avslöjar orangutangens aktiviteter

Frisläppningsinsatsen utfördes av vår indonesiska partner BOS Foundation i samarbete med Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA), the Directorate of Biodiversity Conservation och TNBBBR.