Just nu brinner det på flera områden på Borneo, där bränderna främst orsakats av den långvariga torrperioden i området. Som Save the Orangutan tidigare rapporterat har bränderna både härjat nära rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, där bränderna inte enbart orsakat direkt fara för centret och de orangutanger och personal på plats. Röken från bränderna i området har också orsakat symtom hos ett stort antal orangutanger som bor på centret. Även stora områden i Mawas trakten brinner, där Save the Orangutan tillsammans med partnern BOS Foundation arbetar för att bevara torvmosseskogen. Bränderna i området har redan orsakat väldigt stor förödelse. Och ännu är inte torrperioden över. 

Men det är inte bara skogsbränderna som orsakar förödelse på Borneo och i trakten där vi arbetar med att bevara orangutangerna och regnskogen. Under förra veckan upptäcktes nämligen illegal skogsavverkning vid vår parter BOS Foundations andra rehabiliteringscenter, Samboja Lestari.

Patrulleringsteamet la märke till ett nerhugget skogsområde, där skogen hade försvunnit och där träden gjorts i ordning till virke, färdigt att transporteras vidare. Området som skövlats uppskattas vara cirka en halv hektar, det vill säga ungefär lika stort som en fotbollsplan.

Den illegala aktiviteten upptäcktes när patrulleringsgruppen gjorde en rutinkontroll i området och hörde ljudet av en motorsåg. När teamet anlände till platsen fann de fyra män i färd med att såga träden. Patrullen kontaktade direkt de lokala myndigheterna och en förundersökning inleddes. Det visade sig att männen som tagits på bar gärning var en del av en lokal lantbruksgrupp. Männen kunde även konstateras skyldiga till en olaglig ananas- och palmoljeplantage som upptäckts tidigare i år i samma område.

Den avverkade skogen hade gjorts redo för vidare transport

Tyvärr var det här inte slutet på förödelsen i området. Dagen efter utbröt en skogsbrand endast 2 km från det nedhuggna området. När branden upptäcktes skyndade personal från rehabiliteringscentret ut för att påbörja släckningsarbetet och efter fyra timmar var läget under kontroll. Ytterligare en halv hektar skog totalförstördes i branden och hela 210 träd, som planterats sedan början av 2000-talet, beräknas ha brunnit ner.

Skogen är livsviktig för att kunna bevara orangutangerna. Save the Orangutan arbetar hårt tillsammans med vår lokala partner BOS Foundation för att minimera hoten mot orangutangerna och regnskogen, deras enda livsmiljö. 

Du kan bidra till det långsiktiga arbetet att bevara Borneos regnskog genom att bli månadsgivare för vårt skogsprogram.
Läs mer och bli månadsgivare här >>