En rörande bild av en orangutang som sträcker ut sin hand till en människa har spridits världen över.

Det speciella mötet förevigades av amatörfotografen Anil Prabhakar under en resa i området Samboja Lestari i östra Kalimantan på Borneo. Området drivs av Save the Orangutans samarbetspartner Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) och orangutangen Anih har tillbringat många år på områdets rehabiliteringscenter. Hon bor nu på en liten ö nära centret.

”Vi är mycket glada för den positiva reaktionen på bilden. Det är en fantastisk bild som får oss att reflektera över människans behandling av vilda djur och naturen.” säger Hanne Gürtler, generalsekreterare för Save the Orangutan.

Läs också: Från bur till natur: Bonbon har fått sin frihet

Foto: Anil Prabhakar

De allra flesta rehabiliterade orangutanger frisläpps i det vilda när de har utvecklat de färdigheter de behöver för att klara sig på egen hand. På grund av olika orsaker uppnår dock några orangutanger inte de färdigheter som krävs. En av dessa orangutanger är Anih, som istället bor på en ö som är specialanpassad för orangutanger som inte kan frisläppas.

”På öarna kan orangutangerna leva i naturlig omgivning på ett begränsat och kontrollerat område. Endast ett fåtal människor får tillgång till öarna för att minska kontakten mellan orangutanger och människor,” förklarar Hanne Gürtler.

Läs mer om fristäderna för orangutanger som inte kan frisläppas >>

Mannen på bilden arbetar för Save the Orangutans samarbetspartner BOSF och på bilden håller han på att avlägsna ogräs från floden, så det inte växer igen.

Han och orangutangen Anih har känt varandra sedan början av 90-talet när Anih räddades och fördes till rehabiliteringscentret.

I medierna har det nämnts att medarbetaren inte tog emot orangutangens hand. Det beror på att orangutangerna avvänjs från kontakt med människor, så de kan leva så vilt som möjligt.

”Vi kan inte med säkerhet säga om orangutangen på bilden räcker ut handen för att hjälpa mannen eller om den räcker ut handen av andra orsaker – det vet endast orangutangen själv. Men bilden har blivit en viktig symbol på hur intelligenta och empatiska orangutanger är,” säger Hanne Gürtler.