#OrangutanFreedom

Frihet är en fundamental rättighet som de flesta av oss tar för givet. Men för många fullvuxna orangutanger på Nyaru Menteng är frihet något de inte har upplevt på flera år. Bakgrunden har ofta varit att de räddats och därefter inlett rehabiliteringsprocessen men av olika skäl, så som skador eller bristande färdigheter, inte kunnat slutföra processen och därför nu lever i bur på rehabiliteringscentren.

slip hannerne fri
Burarna har varit nödvändiga – men nu ska de släppas ut regnskogsöar, som påminner om deras naturliga hem.

#OrangutanFreedom kampanjen har under de senaste åren, i samarbete med BOS Foundation och våra internationella partners i Australien, Danmark, Schweiz, Tyskland och Storbritannien, varit fokuserad på att ge orangutangerna på BOS Foundations rehabiliteringscenter den frihet de förtjänar. Till en början har vi lagt fokus på att skaffa skog och medel till att kunna frisläppa orangutangerna som genomfört rehabiliteringsprocessen. Och med goda resultat! Sedan 2012 har 300 orangutanger återförts till det vilda.

Men vi nöjer oss inte med detta!
BOS Foundation har en vision om att deras rehabiliteringscenter ska vara helt utan burar. Detta inkluderar även de fullvuxna orangutangerna som idag sitter i bur – antingen på grund av skador, sjukdom eller bristande färdigheter. De är för stora och kraftiga för att hanteras på ett säkert sätt, men klarar sig heller inte på egen hand i det vilda. Därför sitter de i bur och många har suttit där i 10-15 år. Men dessa orangutanger ska också ha ett värdigt liv. De ska ut ur burarna och deras möjligheter att klara sig självständigt i regnskogen ska sättas på prov i en naturlig och säker omgivning. De som visar sig ha de färdigheter som krävs ska permanent återföras till det vilda. De som inte klarar av ett självständigt liv ska säkras en fristad i naturlig omgivning utan bur.

De prægtige hanner skal være fri
De präktiga orangutangerna förtjänar sin frihet. Hjälp oss komma igång.

Hjälp oss med att förbättra förhållandena för de orangutanger, som väntar på sin frihet

I höstas bidrog svenskarna till inköp av mark, som nu ska omvandlas till fristäder för 5-6 av dessa vuxna orangutanger. Utöver det har BOS Foundation omvandlat en del av Salat Island till ett flertal öar för fristäder, vart sex hanar flyttade ut till i slutet av 2018.

Att ge de orangutanger, som kallas ”unreleasables”, den frihet de förtjänar är en lång och dyr process. Alla orangutanger kan inte förflyttas till fristäder på en och samma gång. Flera måste vänta i burarna på sin tur. Därför vill vi gärna också förbättra förhållandena för dem. Målet är att lägga nytt tak till alla burarna – totalt 1 352 m2. Vi vill också utnyttja de burar som blir kvar efter att orangutangerna kommer ut till fristäderna och med hjälp av dem förstora de burar där de orangutanger som väntar på sin tur sitter i. Vi vill också investera i en ny generator, nya berikningsaktiviteter och förbättra avfallshanteringen. I allt kostar dessa förbättringsåtgärder 194 000 SEK.

Bidra till insamlingen för förbättrade levnadsförhållanden

Du kan swisha valfritt belopp till 123 607 13 02 .

Du kan även bidra genom att fylla i formuläret nedan.