Den 27 augusti 2019 återförde Save the Orangutans partner BOS Foundation fyra rehabiliterade orangutanger till Kehje Sewen regnskogen i östra Kalimantan på Borneo. Snabbt efter att transportburarna öppnats klättrade orangutangerna upp i träden och övervakningsteamet satte diskret igång med att observera de nyanlända.

Övervakningsteamets uppgift är följa med de nya invånarna, från att de vaknar på morgonen till att de bygger sitt bo till natten och lägger sig för att sova. Syftet med dessa observationer är att säkerställa att de frisläppta orangutangerna anpassar sig till sin nya omgivning.

För de fyra orangutangerna som frisläpptes var det inte slutet på resan utan början på ett nytt äventyr! 17-åriga Misri avvaktade inte när dörren till buren öppnades utan rusade ut och fick tag i en lian som han med hjälp av kunde klättra upp i träden. På vägen upp vände han sig snabbt om och blickade ut över teamet som hade släppt ut honom. Han ruskade till en gren för att visa sitt missnöje med deras närvaro, men vände sig sedan om och försvann in bland träden. Övervakningsteamet ville inte förlora sikte av Misri och följde försiktigt efter honom. Misri hade stannat till hos mamma och dotter Riki och Rini, som frisläppts samtidigt, men fortsatte efter en kort paus vidare in i regnskogen.

Läs mer om när Misri och orangutangfamiljen återfördes till det vilda >>

Misri njöt av matutbudet längs med vägen och plockade på sig av blad och terminer. Efter en lyckad middag la Misri sig till rätta mot en trädstam för en kort vilopaus. Men plötsligt började det regna! Med bara ett öga öppet samlade Misri sömnigt ihop några små grenar och kvistar till ett paraplyliknande skydd. Första prövningen i regnskogen avklarad med bravur!

Det regnade allt mer och åskan hördes mullra längre bort. En storm var på väg in och övervakningsteamet hade inget annat alternativ än att avbryta för dagen och rusa tillbaka till lägret.

Teamet var dock mycket nöjda över Misris snabba anpassning till sin nya omgivning och kunde inte vänta på att stormen skulle passera så de skulle få återvända och fortsätta hänga med på hans äventyr i det vilda!

En nöjd Misri i sitt nya hem