Efter den senaste frisläppningen den 3-6 september har Save the Orangutans partner BOS Foundation frisläppt 28 orangutanger under 2019. Sedan första frisläppningen i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR) år 2016, kan nu 136 rehabiliterade orangutanger kalla det sitt hem.

De åtta orangutanger som frisläpptes i TNBBBR under förra veckan bestod av tre hanar, Tom, Toby och Salu, samt fem honor, Elly, Dini, Randang, Tarwan and Bungsu. Orangutangerna transporterades under två olika omgångar med start från rehabiliteringscentret den 3:e respektive 5:e september. Tom, Dini, Toby och Tarwan hörde till den första gruppen medan Salu, Randang, Elly och Bungsu påbörjade sin långa resa två dagar senare. Innan avfärd fick orangutangerna lugnande medel och genomgick en sista hälsokontroll. Så fort orangutangerna var i sina transportburar och hade återhämtat sig var det dags att ge sig av.

Orangutangerna skulle transporteras till det nyaste frisläppningsområdet i TNBBBR skogen, där den senaste frisläppningen skedde för cirka en månad sedan. Området är ett noga utvalt och skyddat regnskogsområde på centrala Kalimantan på Borneo.

Läs mer om frisläppningsområdet i TNBBBR >>

Orangutangerna får lugnande och genomgår en sista hälsokontroll innan det är dags för avfärd

Efter den 19 timmar långa transportsträckan från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ankom teamen till den förutbestämda frisläppningsplatsen och luckorna till transportburarna kunde äntligen öppnas. Alla orangutanger tog sig snabbt ut ur burarna och upp i träden för att börja utforska sin nya omgivning. Ett gott avslut på den långa resan till friheten. Men detta är inte slutet på historian, nu börjar nämligen det riktiga äventyret för orangutangerna Toby, Dini, Tom, Tarwan, Salu, Elly, Randang och Bungsu.

Nedan kan du se en video från resan till friheten.

Du hittar även bilder och bakgrundsinformation om de åtta frisläppta orangutangerna.

Tom

Räddades som endast 10 månader gammal år 2004 från en ortsbo på centrala Kalimantan. År 2016 var han klar med skogsskolan och redo för ö-universitetet som han klarade med bravur. Tom är nu 16 år gammal och har all den kunskap som behövs för ett liv i det vilda.

Toby

Räddades år 2012 när han var tre år gammal från en anställd på en oljepalmplantage. Toby genomgick skogsskolan och tog examen år 2017, och därefter påbörjades den sista fasen på ö-universitetet på Bangamat Island och senare på Kaja Island. Nu är Toby 10 år gammal och redo för sitt nya liv!

Elly

Kom till Nyaru Menteng år 2006 efter att ha hållits tillfånga av en lokal ortsbo under 10 dagars tid. Elly var tre år när hon räddades och fördes till centret. År 2014 försvann Elly från skogsskolan och var borta i tre dagar. Hon hittades till slut med en allvarlig skada på högra ögat. Elly fördes akut till veterinären men ögat gick inte att räddas. Trots bara ett öga och en lång rehabiliteringsprocess på 13 år är Elly nu mer än redo att ta sig an sitt nya liv i det vilda.

Dini

Räddades från en oljepalmplantage när hon var fyra år gammal år 2010. Dini klarade sig bra i skogsskolan och blev känd som den vänliga orangutangen som gärna socialiserade med andra. År 2017 kom hon ut till ö-universitetet Kaja Island och efter två år på ön är det äntligen dags för frihet!

Salu

Räddades från en ortsbo som hade hållit honom som illegalt husdjur. Salu hade endast fått överblivet ris och vatten till mat och var i dåligt skick när han räddades år 2005. Salu klarade sig fint igenom både skogsskola och ö-universitet och är nu äntligen som 17-åring redo för livet i det vilda.

Randang

År 2007 räddades Randang från lokalinvånare och kom till rehabiliteringscentret som endast 18 månader gammal. Randang är nu 14 år gammal och har genomgått rehabiliteringsförloppet och klarat av livet på ö-universitet, allt för att göra sig redo för livet i den riktiga regnskogen.

Tarwan

Tarwan räddades från Thailand år 2006 tillsammans med 46 andra orangutanger. Hon var då 5 år gammal. Efter att Tarwan kom till rehabiliteringscentret avklarade hon skogsskolan och ö-universitetet med goda betyg. Hon gillade att hålla sig för sig själv, långt borta från människor. Nu är hon äntligen klar för det sista steget – frihet!

Bungsu

Bungsu räddades från en lokalinvånare år 2008 då hon var sex år gammal. Hon blev känd som en vänlig själ som inte kunde bry sig mindre om de människor som hon kom i kontakt med. Bungsu klarade skogsskolan och utmaningarna på ö-universitetet bra och får nu äntligen belöning för mödan!