De fyra orangutangerna som i juli återfördes till det vilda i östra Kalimantan observeras nu intensivt av övervakningsteamet. Men det är inte bara teamet som håller ett öga på nykomlingarna i Kehje Sewen skogen.

Sedan slutet av juli har Mori, Anna Friel, Elder och Edgar levt i det vilda i det skyddade regnskogsområdet på östra Kalimantan. Efter att orangutanger återförs till det vilda följer övervakningsteam noga med hur orangutangerna klarar av att anpassa sig till sin nya omgivning.

Trots att övervakningsteamet fokuserar på de nya invånarna i skogen, händer det att de ibland även stöter på gamla bekanta. Nyligen dök bland annat orangutangenhanen Justin, som återfördes 2017, plötsligt upp.

Läs också: Orangutang nr. 400 återförs till det vilda!

Justin är 12 år nu, och orangutanger i den åldern brukar i vanliga fall börja leta efter en möjlig parningspartner. Till en början var det Elder som fångade Justins uppmärksamhet. Efter ett intensivt försök fick Justin dock ge upp och inse att intresset inte var ömsesidigt.

Från Elder till Anna Friel

När övervakningsteamet senare var upptagna med att observera Anna Friel, dök Justin åter upp och hoppades på att kunna charma Anna Friel istället. Efter flera timmar accepterade Anna Friel till slut att Justin följde efter henne genom regnskogen. De tog sig fram längs trädkronorna och åt tillsammans. Justin försökte också närma sig Anna Friel men blev då omedelbart avfärdad.

När övervakningsteamet avslutade dagens observation hade Justin fortfarande inte riktigt övervunnit Anna Friels hjärta. När teamet lämnade skogen var de två orangutangerna dock igång med att bygga bon inför natten bredvid varandra, så får se om Justin till slut lyckas få Anna Friel på fall.

Den nästa frisläppningen i den skyddade Kehje Sewen regnskogen är precis runt hörnet. Nu i slutet av augusti kommer fyra orangutanger att få flytta hem till ett liv i det vilda.

Anna Friel och Justin i regnskogen