Denna vecka kommer vi att nå en milstolpe. När veckan är slut kommer det totala antalet orangutanger, som Save the Orangutans indonesiska partner BOS Foundation återfört till det vilda, att vara uppe i 402 stycken. Här nedan möter du de fyra orangutangerna, som idag påbörjar den långa resan från rehabiliteringscentret till friheten i frisläppningsområdet i Kehje Sewen.

Fyra orangutanger från rehabiliteringscentret Samboja Lestari är nu påväg till frisläppningsområdet i det skyddade regnskogsområdet Kehje Sewen. Innan slutet av denna vecka har de fyra orangutangerna återförts till sitt nya hem i det vilda.

Denna vecka är en milstolpe i arbetet för orangutangerna, eftersom det innebär frisläppningen av orangutang nummer 400. BOS Foundation kommer alltså att ha sammanlagt frisläppt hela 402 orangutanger sedan starten år 2012!

Mori

Mori kom till Samboja Lestari som 3-åring i februari 2012. Innan hon räddades hade hon hållits som illegalt husdjur i byn Sangatta.

Efter att hon avklarat skogsskolan blev hon år 2017 flyttad till en av öarna nära  skogsområdet Kehje Sewen, vilket är det sista stadiet av rehabiliteringsprocessen innan frisläppning. Här ska orangutangerna kunna visa på att de självständigt kan klara sig i skogen. Mori klarade sig strålande och visade snabbt upp sitt vilda beteende. Den 10-åriga Mori är idag, efter 7 års rehabilitering, klar till att återvända till regnskogen, där hon hör hemma.

Anna Friel

Anna Friel räddades från en lokalinvånare i Balikpapan i östra Kalimantan i maj 2015, och fördes till Samboja Lestari. Anna Friel var bara 4 år gammal och hade svårt att anpassa sig till den nya omgivningen på centret och var i början rädd för de andra orangutangerna.

Trots detta fick Anna Friel snabbt vänner i skogsskolan, där hon briljerade. År 2017 blev det hennes tur att visa upp sina färdigheter på universitetsön, där hon var duktig på att samla in mat, bygga bon och hade ett intresse för att gå på upptäcktsfärder i skogen.

Anna Friel är nu 8 år och har bemästrat alla de överlevnadsfärdigheter som krävs för att kunna inleda ett liv i det vilda i Kehje Sewen skogen.

Elder

Elder föddes på rehabiliteringscentret Samboja Lestari den 1 september 2011. Hennes mamma Egi, som rehabiliterades på centret, dog dessvärre kort därefter till följd av tuberkulos. Efter ett halvt års intensiva prover för tuberkulos kunde Elder äntligen friskförklaras och hennes rehabilitering kunde påbörjas.

Efter att ha gått ut skogsskolan flyttades Elder ut på en regnskogsö år 2018, för att påbörja det sista skedet av rehabiliteringsprocessen. Där tog Elder rollen som en dominerande och självständig orangutang.

Nu är 7-åriga Elder mer än redo att påbörja sitt nya liv i Kehje Sewen regnskogen.

Edgar

Edgar kom till Samboja Lestari år 2013 när han var endast 18 månader gammal. Han hade illegalt hållits som husdjur i 10 månader i byn Sebulu i östra Kalimantan. Edgars ägare påstod att han hittat orangutangen föräldralös och ensam.

Efter att ha gått ut skogsskolan med bravur under 2018, blev Edgar flyttad till ö-universitetet, där ha bevisade till alla att han hade det som krävdes för att klara sig på egen hand i regnskogen. Edgar var en självständig, snabb och dominerande orangutang.

Efter 6 års rehabilitering är nu 7-åriga Edgar redo för att sätta sin kunskap, som han samlat på sig under åren, på prov när han ska få återvända till det vilda i det skyddade regnskogsområdet Kehje Sewen.

 

Läs mer om frisläppningsprocessen >>