Borneos orangutang behöver mer hjälp om den inte ska utrotas under vår livstid. Detta är slutsatsen av en ny studie som visar att över 100 000 orangutanger på Borneo har dödats sedan 1999. Studien belyser också att ett oroväckande stort antal orangutanger kommer att försvinna från orörda regnskogsområden, förmodligen på grund av att de jagas för sitt kött eller säljs på den illegala husdjursmarknaden.

Ett stort forskarteam har nyligen publicerat en ny studie av situationen för Borneos orangutang i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, och det är inga upplyftande nyheter de kommer med. Mellan 1999 och 2015 har mer än 100 000 orangutanger, kanske så många som upp till 148 000, försvunnit från Borneos skogar, och om den nuvarande avskogningen fortsätter kommer ytterligare 45 000 orangutanger vara försvunna till 2050. Det är förödande nyheter för Borneos orangutang, som under 2016 fick ändrad status från ”hotad” till ”kritiskt hotad” av den FN-stödda organisationen IUCN, som i detta sammanhang beräknar den kvarvarande populationen till cirka 100 000 individer.

Överraskande orsak till orangutangens kritiska situation

Studien visar att det är på platser där det finns industrier som oljepalmsplantage, gruvdrift eller skogsavverkning som orangutangpopulationerna försvinner snabbast, men att det största antalet dödade orangutanger överraskande nog kommer från primära skogsområden.

Förklaringen till denna alarmerande utveckling står förmodligen att finna i att fler orangutanger än man hittills trott jagas för sitt kött eller säljs på den illegala husdjursmarknaden. Baserat på intervjuer med lokalbefolkningen uppskattar forskarna att 2 300 orangutanger dödas på Kalimantan varje år (indonesiska Borneo) som ett resultat av jakt.

Vi upplever konsekvenserna av jakten

Under de senaste månaderna har internationella medier haft fler nyheter om brutalt dödande av orangutanger, och med publiceringen av den nya studien indikerar det tyvärr att det bara är toppen av isberget.

På Save the Orangutan ser vi också konsekvenserna, eftersom många av de orangutangungar som anländer till vårt rehabiliteringscenter har hittats föräldralösa, troligen på grund av att mammorna blivit dödade.

Det finns fortfarande hopp för orangutangen

På Save the Orangutan är vi i färd med att etablera ett flertal nya populationer med rehabiliterade orangutanger, och i alla de områden som vi arbetar är engagemang och upplysning av lokalbefolkningen en väsentlig del av vårt arbete. Dessutom upplever vi ett större stöd från den indonesiska regeringen för att stoppa olaglig praxis med att döda orangutanger, som bland annat har fört till att det två personer som stod bakom dödandet av orangutangerna i artikeln ovan har anhållits.

Save the Orangutans arbete är nu mer relevant än någonsin, och på Save the Orangutan fortsätter vi vårt arbete med att bevara Borneos vilda orangutanger och hjälpa nödställda individer.

Om du vill hjälpa Borneos kritiskt hotade orangutang kan du adoptera en föräldralös unge här eller bidra till att rädda regnskogen här.

 

Video från National Geographic – Sammanfattning av rapporten: