Förra året räddades världens hittills enda kända albino orangutang. Just nu förbereds ett specialreservat åt Alba, där hon får sällskap av flera andra orangutanger.

Den 29 april 2017 lyckades vår partner, BOS Foundation, rädda en helt unik, albinovit orangutanghona i byn Tanggirang i centrala Kalimantan. Namnet ”Alba” kommer från det latinska ordet för ”vit” och valdes genom en namntävling som anordnades i maj 2017.

Sedan dess har hon fått omsorg och vård på orangutangcentret, Nyaru Menteng. Det är därför med stor glädje att vi nu kan meddela att Alba är redo för nästa fas.

Vi är mycket nöjda med att Alba har visat stora framsteg medan hon har varit på centret och nu är redo att återvända till ett liv i frihet i regnskogen”, förklarar Save the Orangutans generalsekreterare Hanne Gürtler, som besökte Alba i november och beskriver henne med följande ord: ”Hon är en väldigt nyfiken och självsäker orangutang, som lyckligtvis behöll några av hennes vilda drag trots att hon räddades från ett sorgligt liv som husdjur,” säger hon.

Framtida regnskogshem

Även om Alba har goda erfarenheter av livet i det vilda gör hennes albinotillstånd henne till ett väldigt speciellt fall som kräver en skräddarsydd rehabiliteringsstrategi. Enligt den riskanalys som gjorts räcker det inte med en vanlig förflyttning för att skydda henne. Symptomen på hennes albinotillstånd – det vill säga bristen på pigment, melanin, i päls och hud – kan leda till hälsoproblem som till exempel dålig syn och hörsel och hudcancer, vilket gör henne mer utsatt för såväl jägare som rovdjur.

albino orangutang
Bild från pressmeddelande. Alba, världens enda kända albino orangutang, i trygga händer hos BOS Foundation på Nyaru Menteng, Central Kalimantan, Borneo.

Illegal djurhandeln är ett stort problem

Albas tråkiga historia – att fångas i regnskogen för att sedan hållas som husdjur- är tyvärr inte enastående. Det uppskattas att upp till 500 orangutanger varje år handlas på den svarta marknaden och att upp till fyra gånger fler orangutanger dör i fångstprocessen.

Den olagliga handeln med orangutanger dödar tusentals orangutanger och det är viktigt att förhindra det såväl som att hjälpa orangutanger som Alba som redan har fångats

Enligt internationell och indonesisk lagstiftning är det olagligt att hålla orangutanger som husdjur eftersom de är kritiskt hotade.

Borneos orangutangers status ändrades år 2016 från ”hotad” till ”akut hotad” på IUCN lista över hotade arter, eftersom det förväntas att 86 procent av Borneos population av orangutanger kommer att försvinna innan år 2025 på grund av avskogning och olaglig handel.

alba i træ
Albas albinotillstånd kan leda till hälsoproblem som till exempel dålig syn och hörsel

]]>