Scroll to Content

Det är inte alla de räddade föräldralösa orangutanger, som kan återvända till ett liv i regnskogen. Några av de räddade orangutangerna har blivit så skadade, eller har en sjukdomsdiagnos som gör att de aldrig har möjlighet att återvända till regnskogen på egen hand. Beroende på orangutangens tillstånd ges de de bästa möjliga villkoren på rehabiliteringscentren. Målsättningen är att alla orangutanger ska leva fria och i så naturliga omgivningar som möjligt.

På rehabiliteringscentren Nyaru Menteng och Samboja Lestari arbetar de därför med att etablera permanenta fristäder på regnskogsöar för de skadade och sjuka orangutangerna. På detta vis får de leva i frihet samtidigt som de får den vård de behöver.

Video: Se Romeo frisläppas på hans nya ö vid Samboja Lestari

Inte alla orangutanger återvänder hem

Trots att målet med räddningsaktionerna och rehabiliteringen av orangutangerna är att återföra dem till det vilda, är det dessvärre några som aldrig kommer så långt.

Det kan vara flera orsaker till att en orangutang inte kan frisläppas. De kan vara skadade sedan innan de kom till rehabiliteringscentret, det kan vara färdigheter de aldrig lärt sig, sjukdomar eller andra hälsoskäl som sätter stopp för dem. BOS Foundation arbetar med fem kategorier av ”un-releaseables” – orangutanger som inte på ett säkert sätt kan återföras till det vilda.

De orangutanger som inte kan frisläppas hålls för tillfället i bur, medan de väntar på deras öde.

En orangutang kan bli över 50 år gammal och förtjänar ett gott liv oavsett tillstånd. Trots att de haft sämre tur än de orangutanger som tagit sig igenom rehabiliteringsförloppet, förtjänar de fortfarande den bästa möjliga vård och framtid.

Ön i mitten är ett gott exempel på, hur en regnskogsklädd fristadsö kan se ut.Bilden är av ön Badak Kecil, en del av Salat Island, som är BOS Foundations senaste fristad.

#OrangutanFreedom – Släpp orangutangerna fria

Save the Orangutan  har från augusti 2018 fokuserat på att initiera arbetet med att säkra fristäder till de fullvuxna orangutanghanarna, som för tillfället sitter i bur på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Första steget har varit att säkra mark till ändamålet. Läs mer om insamling till projektet här >>

På rehabiliteringscentret Samboja Lestari har de redan testat och tagit i bruk fristadsöar.  Badak Kecil är den första av sitt slag i centrala Kalimantan nära Nyaru Menteng.