Under de kommande två veckorna möts representanter från hela världen för att följa upp de internationella biodiversitetsmålen.
Varje år får FN:s årliga klimatmöte stor uppmärksamhet i medierna. Det kommer det med säkerhet att få även i november i år. Men det finns faktiskt en annan, lika viktig, konferens inom FN som just har inletts, nämligen FN:s konferens om biologisk mångfald (COP16).
Det sjätte massutdöendet och en pågående naturkris är verklighet. Det är därför av stor vikt att biologisk mångfald prioriteras högt av världens ledare. Skogar avverkas eller brinner, haven lider och en miljon arter hotas av utrotning. Dessa kriser är dessutom nära kopplade till klimatkrisen.
”Situationen för biodiversitet och natur världen över är verkligen kritisk, och därför är det oerhört viktigt att det ageras på detta. Vi har självklart stort fokus på detta, eftersom vi arbetar i Indonesien, som är ett av världens mest biologiskt mångfaldiga länder,” säger Marie Sigvardt, direktör för Save the Orangutan.
Naturbevarande och ursprungsfolk i fokus
FN:s konvention om biologisk mångfald är det viktigaste internationella avtalet för bevarande av biodiversitet. År 2022 lyckades man äntligen, efter flera års pandemiförsening, förhandla fram ett nytt avtal för de mål inom biodiversitet och natur som 196 länder åtar sig att nå fram till 2030. Det innebar bland annat att skydda 30% av land- och havsområden innan 2023, samt att återställa 30% av all natur som delvis har förstörts innan 2023.
Samtidigt ansågs det av många som historiskt att ursprungsbefolkning, deras rättigheter och betydelse för att bevara biodiversitet nämndes flera gånger i avtalet. Erkännandet av ursprungsbefolkning är avgörande för bevarandet av biodiversitet, och därför också en viktig del av Save the Orangutans insatser på Borneo.
Läs också: Världens ledare förhandlar om nya mål för biodiversitet
Genomförandet är utmaningen
Under årets konferens ska varje land rapportera om sina framsteg mot att nå de uppsatta målen. Även om själva avtalet har en enorm betydelse, är genomförande-delen ofta en utmaning. Vid slutet av det tidigare avtalet – Aichi-målen – konstaterades det att inget av målen hade uppnåtts i sin helhet.
”Hos Save the Orangutan följer vi spänt med i konferensen. Självklart med ett särskilt fokus på de biodiversitetsstrategier och handlingsplaner som har betydelse för bevarandet av orangutangen och dess livsmiljöer,” säger Marie Sigvardt.