Save the Orangutans stöttare Rebecka Fröling Bergquist var den lyckliga svenska vinnaren av vår #OrangutanFreedom tävling som arrangerades i våras. Resan gick av stapeln i november där vinnarna bland annat var med om att släppa ut en orangutang på ö-universitetet.

Ivern och gnistan efter resan till Borneo går inte att ta miste på när Rebecka Fröling Bergquist med inlevelse berättar om resan, allt vad hon lärt sig och hur mycket hon tagit med sig hem från alla upplevelser på plats.

Rebecka återvände nyligen från en alldeles speciell resa, som vi på Save the Orangutan arrangerade tillsammans med våra samarbetspartners. Resan innebar bland annat att vara med och släppa ut en orangutang på en universitetsö. Det är i vanliga fall något vår partner BOS Foundation med samarbetspartners står för. Men deltagarna hade turen att vinna sin livs resa genom vår #OrangutanFreedom tävling, som gjorde det möjligt för dem att följa med bakom kulisserna och uppleva på nära håll hur vi på Save the Orangutan och BOS Foundation arbetar för orangutangerna.

Rebecka berättar att hon vann sitt livs drömresa, som hon själv höll på att spara ihop till. Hon hade aldrig tidigare sett en orangutang i verkligheten – bara på TV. ”Det var overkligt”.

Aktiviteter ute i regnskogen

Resan bjöd på upplevelser som inte många av oss har möjlighet att vara med om under våra liv. Deltagarna fick bland annat plantera träd mitt ute i regnskogen, namngivna efter var deltagare. De fick vandra över hängbroar högt uppe i träden, lära sig om arbetet på plats och orangutangernas situation. De fick se orangutangungarna återvända hem från en lång dag i skogsskolan och vara med och förbereda berikningsmaterial till skogsskolans elever.

Den internationella gruppen vinnare tillbringade 10 dagar tillsammans i Borneos regnskog. Dagarna bjöd på både skatt och gråt – och deltagarna blev snabbt sammanflätade genom de unika upplevelser de fick uppleva tillsammans och genom deras gemensamma passion för orangutangerna. Vi är vänner för livet som delar denna resa tillsammans, förklarar Rebecka.

Att frisläppa en orangutang

Men den största överraskningen kom när deltagarna fick reda på att de själva skulle få öppna burdörren till fyra orangutanger som skulle släppas ut på en universitets-ö. Där kan orangutangerna sätta sina färdigheter på prov och leva i naturlig omgivning tills de är helt redo att återföras till det vilda.

Dagen innan orangutangerna skulle släppas ut på ön hade deltagarna fått se burarna som orangutangerna transporteras i. De hade också fått öva på att öppna den tunga luckan till buren. Men de hade ingen aning om vad de skulle få vara med om.

Rebecka och den danska vinnaren Maria höll sig lugna när det var deras tur och luckan till buren där orangutangen Bejo satt skulle öppnas. Efter att ha lyft upp luckan en bit tog Bejo tag i burluckan och hjälpte till att lyfta den sista biten. Till skillnad från de orangutanger som frisläpptes av de andra deltagarna gick Bejo inte direkt till foderplattformen när han blev frisläppt. Han klättrade istället upp för närmsta trädstam och vände sig om för att titta på dem. ”Då brast det” berättar Rebecka.

Du kan se när Rebecka och Maria släpper ut Bejo ur buren på videon nedan.

Rebecka har adopterat orangutangen Miko sedan länge tillbaka. I slutet av november kunde vi meddela våra stöttare att Miko flyttats ut på universitetsön Badak Besar, det sista steget innan han är redo för ett liv i det fria, något Rebecka helt säkert kunde relatera till efter hennes upplevelser på plats.
Läs mer om Miko och Bens flytt här >>

#OrangutanFreedom

Syftet med att arrangera #OrangutanFreedom resan har för Save the Orangutan och våra samarbetspartners varit att sprida kunskap, skapa uppmärksamhet och visa hur vi tillsammans med BOS Foundation arbetar för orangutangerna och varför vårt arbete är så viktigt för att kunna skydda och bevara dem.

Rebecka berättar att hon fått mycket insikt i allt som ligger bakom arbetet med orangutangerna, inte minst om arbete som djurskötarna och alla de anställda på centret gör – där de tar hand om orangutangerna och ser till att de lär sig allt de måste kunna.

Rebecka tvekar inte på frågan om vad hon fått ut av vinnarresan. ”Jag har fått så mycket energi och kämparanda för orangutangerna.”

Vi på Save the Orangutan är glada att ha kunnat erbjuda Rebecka denna resa för livet, och hoppas att det inspirerat fler till att vara med och bevara de akut utrotningshotade orangutangerna.