Tre orangutanger har nu flyttat hem till regnskogen. Två av dem är mamma Jubaedah och hennes son Jubaedi.

Den 12 november påbörjade den söta lilla orangutangfamiljen sin resa mot den södra delen av Kehje Sewen skogen, där de ett dygn senare frisläpptes. Familjen består av den 20-åriga orangutanghonanJubaedah och hennes 2-åriga son Jubaedi, som tillsammans räddades tidigare i år. När duon hittades var Jubaedah undernärd och led av många skador. Hon hade bland annat ett djupt jack i huvudet och en del av hennes högra pekfinger saknades. Lyckligtvis kunde den lilla familjen räddas i tid och nu, efter att ha fått den vård de behöver, är de i gott skick och redo att återvända hem till regnskogen.

Titon är född på rehabiliteringscentret

Mamma och unge frisläpptes tillsammans med hanen Titon. Till skillnad från JubaedahochJubaedi är Titon född på rehabiliteringscentret Samboja Lestari, där han genomgått rehabiliteringsförloppet. Han har lärt sig allt han behöver för att klara sig i det vilda, och det är nu hans färdigheter verkligen sätts på prov. Han har länge varit känd som en av de mer självständiga orangutangerna, utan något större intresse för människor. Dessa är goda egenskaper när han nu ska leva på egen hand i regnskogen.

Frisläppningen kräver många kilometer i båt och bil samt starka armar, de stora orangutangburarna ska nämligen bäras en bit in i skogen. Efter en cirka 20 timmars resa var teamet äntligen framme vid den bestämda platsen i den skyddade Kehje Sewen skogen.

 

Titon

Orangutangerna behöver nya skyddade skogsområden

Trots att 2019 varit året då många orangutanger frisläppts, väntar fortfarande flera av deras kompisar på rehabiliteringscentret på sin tur.

”Vi behöver hitta nya skogsområden till framtida frisläppningar. Kehje Sewen skogen närmar sig sin maxkapacitet på 150 orangutanger.” berättar BOS Foundations chef Dr. Jamartin  Sihite.

Orangutangerna i BOS Foundations vård blir dock inte endast frisläppta i Kehje Sewen utan också i TNBBBR och Bukit Batikap.

Den senaste frisläppningen skedde i samarbete med vår indonesiska samarbetspartner BOS Foundation, East Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och PT. Restorasi Habitat Orangutan Indonesia (RHOI).