Garu föddes under tiden hennes mamma bodde på ö-universitetet. Nu lever Garu tillsammans med sin mamma och lillasyster i det vilda efter att ha blivit frisläppta.  Alla tre orangutanger observerades nyligen i regnskogen.

Vår indonesiska partner BOS Foundation skickar regelbundet ut övervakningsteam i regnskogen för att se till att de frisläppta orangutangerna har det bra i regnskogen. Det är en mycket speciell upplevelse för teamet när de stöter på både nyligen frisläppta orangutanger samt orangutanger som redan anpassat sig till livet i regnskogen.

När övervakningsteamet nyligen patrullerade i den skyddade regnskogen Bukit Batikap, såg de två orangutanger äta frukt i ett träd nära floden. Först kände de inte igen orangutangerna, men när de kom närmare visade det sig att det faktiskt var bekanta orangutanger som de hade stött på: orangutanghonorna Gadis och Garu. En närmare titt avslöjade också en tredje orangutang: ungen Galaxy.

Garu är Gadis dotter och de frisläpptes tillsammans i november 2012. Garu föddes på ö-universitetet den 15 december 2009. Nu är hon en självständig orangutang som rör sig i skogen på egen hand. Gadis har sedan de frisläpptes fött ännu en unge – lilla Galaxy som kom till världen tidigare i år.

Gadis och Galaxy

Mamma Gadis med Galaxy

Övervakningsteamet observerade orangutangtrion i två dagar. Garu visade tydligt att hon skyddade sin familj och sågs ta hand om dem. Om övervakningsteamet kom för nära började Garu även kasta små grenar efter dem.

Under tiden observeringsteamet var på plats tog Garu en tur på egen hand ute i regnskogen, och återvände med mat till sin mamma och lillasyster. På kvällen byggde hon sitt bo cirka 40 meter från mamma Gadis bo. Garu har tydligt blivit en självständig orangutang som klarar sig på egen hand men som värnar om sin familj och ser till så att de har det bra.

Läs mer om frisläppning och övervakning efter frisläppning här >>