Alejandra räddades i byn Tapen i centrala Kalimantan på Borneo tack vare en gemensam insats av Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och BOS Foundation. Datumet var 22 december 2017 och hon fördes då till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

När Alejandra räddades var hon bara 3 månader gammal och svag och traumatiserad efter att ha hållits som husdjur. Hon placerades omedelbart i karantän och genomgick omfattande hälsokontroller samt fick det stöd hon behövde för att kunna återhämta sig.

Några månader senare friskförklarades Alejandra och började därefter på skogsdagiset på Nyaru Menteng tillsammans med andra orangutanger i hennes ålder. Hon blev snabbt vän med Topan, en annan ung orangutanghona som räddats i oktober 2017.

Två år efter att Alejandra kommit till Nyaru Menteng har hon nu avancerat till Skogsskolans grupp 3 och hon klarar sig väldigt bra och får allt mer självförtroende.

 

Alejandra blir allt mer självsäker i skogsskolan

Efter skolan tillbringar orangutangerna ofta tid på lekplatsområdet. Där leker Alejandra ibland med de större och äldre orangutanger som Moci, Beni, Madara och Yutris. De bryr sig inte om att hon är med och leker utan är glada för att ha henne med. De älskar alla att krama Alejandra och ibland tävlar de till och med om vem som får mysa mest med henne!

Moci och Alejandra myser

Alejandra kännetecknas av att hon är väldigt liten för sin ålder. En kväll när det var läggdags upptäckte djurskötarna att en orangutang saknades. De letade överallt efter Alejandra på lekplatsen och gick till och med för att leta efter henne vid skogsskolans område. Slutligen hittades Alejandra, hon hade gömt sig i ett däck som används som berikningsmaterial – en lurig liten dam!

Även om Alejandra haft en tuff start, mår hon nu bra och är på god väg mot att en dag kunna återvända till livet i det vilda. På Nyaru Menteng finns det runt 400 föräldralösa orangutanger som just nu genomgår rehabiliteringsprocessen.

Läs mer om rehabiliteringsprocessen här >>

Alejandra gömde sig i ett däck på skogsskolans lekplats