Åtta orangutanger har med helikopter återförts till det vilda i den skyddade Bukit Batikap regnskogen på Borneo, där de nu påbörjat sina nya liv i frihet.

När föräldralösa orangutanger kommer till Nyaru Menteng rehabiliteringscentret genomgår de ett långt rehabiliteringsförlopp. Efter skogsskolan flyttas de ut till ö-universitetet. Där bor de i det fria, men hålls under uppsikt och får matleveranser av teknikerna på centret. Det här är det sista provet för orangutangerna. Går allt som det ska och teknikerna bedömer att orangutangerna är redo att leva på egen hand är det dags för det allra viktigaste steget i processen: frisläppning.

Denna gången var det hela åtta orangutanger som hade fått grönt ljus av centrets tekniker och en av dem var Martisen, som räddades 2001 när han bara var två månader gammal. Han genomgick ett långt rehabiliteringsförlopp och satte till slut sina överlevnadsfärdigheter på prov på universitetsön Bangamat Island. Nu är 18-åriga Martisen äntligen redo för ett liv i den vilda. Han återfördes till regnskogen tillsammans med sju andra orangutanger: honorna Holly, Mocacino, Siti, Sisi och Rawang samt hanarna Kisar och Sampurna.

 

Att återföra orangutanger med helikopter

Orangutangerna transporterades med helikopter till deras nya hem, vilket är det bästa sättet att få orangutangerna tryggt till frisläppningsplatsen. Deras nya hem i det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap ligger djupt inne i regnskogen och långt ifrån rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Därför var det nödvändigt att få extern hjälp för att kunna frisläppa orangutangerna. Vår partner BOS Foundation samt Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) lånade en helikopter av National Board for Disaster Management, så att inte orangutangerna skulle behöva transporteras i flera dygn för att komma fram.

Du kan kolla på videon nedan från resan till friheten:

Vi önskar Martisen och hans sju kompisar all lycka med deras nya liv som vilda orangutanger! Framöver kommer de observerade av övervakningsteamet i regnskogen för att kunna säkerställa att de anpassar sig som de ska och har det bra i sitt nya hem.

Läs mer om rehabiliteringsprocessen här >>