Att återföra rehabiliterade orangutanger till det vilda är ett svårt och krävande jobb. Denna gång var det orangutangerna Arman, Marlies, Randy och Sumirah som stod på turen att få flytta hem till det skyddade regnskogsområdet Kehje Sewen.

Den 500 kilometer långa vägen från rehabiliteringscentret Samboja Lestari påbörjades på torsdagen den 26:e september. Så som alltid vid dessa tillfällen sövdes orangutangerna först ner för att veterinärerna på centret skulle kunna göra en sista hälsokontroll. Det gör de för att säkerställa att orangutangerna har de absolut bästa förutsättningarna inför sitt nya liv i regnskogen.

Efter att kontrollen var avklarad flyttades orangutangerna in i de gröna transportburarna – redo att ge sig iväg.

Orangutangerna har genomgått hälsokontroll och flyttas över till transportburarna

Äntligen kunde den 12 timmar långa resan till det skyddade regnskogsområdet i den norra delen av Kehje Sewen skogen påbörjas. Under resan fick Arman, Marlies, Randy och Sumirah färsk frukt som vägkost under de regelbundna pauserna.

Resans första etapp avslutades precis när solen börjat gå upp och ute i skogen kunde teamet urskilja gibbonapornas rop. Resten av vägen bestod av en 5 timmar lång resa i bil, främst i uppförsbacke längs med leriga vägar. Längs med vägarna kunde teamet notera övergivna maskiner, tidigare använda till skogsavverkning. Förr i tiden var virkesproduktion mycket vanligt i området och vägarna byggdes bland annat för att underlätta transport samt för att enkelt kunna ta sig an allt mer skog. Nuförtiden är maskinerna övergivna och täckta med mossa och lianer.

På eftermiddagen ankom teamet äntligen till Camp Lesik, lättade att ha kommit så här långt efter den långa, krävande resan. Lägret är oväntat välförsett så långt ut i djungeln, med ett flertal sovrum och två enkla toaletter.

Tidigt nästa dag var det dags för en sista veterinärkontroll för att säkerställa att orangutangerna mådde bra. Därefter var det dags att ge sig iväg på nästa etapp, desto lerigare och desto brantare än dagen innan. Chaufförerna manövrerade bilarna skickligt längs med vägarna. Trots tidig morgon var det fortfarande väldigt varmt och fuktigt i luften.

Till slut var teamet framme och tiden var äntligen inne att få öppna luckorna till transportburarna. Marlies och Randy var först ute, följt av Arman och Sumirah.

Se videon från den otroliga resan till friheten nedan:

När Randy kommit ut ur buren vände han sig om för att titta på teamet som släppt ut honom, innan han begav sig upp in ett av de närliggande träden. Randy visade tydligt hur överraskad han var. Efter flera år i bur kunde han inte tro sina ögon att han nu var här.

Det är en oförglömlig upplevelse att vara med och återföra en orangutang till det vilda. Vi önskar Randy, Marlies, Arman och Sumirah all lycka till i sitt nya hem!

Läs mer om frisläppningsarbetet här >>