Att växa upp i det vilda har sina utmaningar. Lyckligtvis har orangutangungarna sina omhändertagande mammor som lär dem allt behöver och visar dem hur de ska överleva i regnskogen. Av alla däggdjur  – inkluderat människan – har orangutangerna faktiskt det längsta intervallet mellan födslar. Det tar länge innan orangutangungarna blir självständiga och de stannar vanligen hos sina mammor upp till 7–8 år innan de är redo för ett självständigt liv och mamman är klar för en ny unge. Detta ger orangutangungarna god tid till att lära sig att klättra, bygga bon samt att hitta föda och undvika fiender.

Cindy och Riwut

Trots att tidsintervallet på 7-8 år mellan födslar är generellt känt bland primatologer världen över är det ingen som verkar nämnt det till Cindy, en 24-årig orangutanghona och mamma till två ungar. Cindys första son Cilik föddes 22 januari 2007 när Cindy bodde på ö-universitetet Kaja Island. Cirka fem och ett halvt år senare, den 12 november 2012, födde Cindy sin dotter Riwut. Ett år senare, i november 2013, frisläpptes familjen i det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap. Riwut växte och mamma Cindy lärde henne allt det hon behövde kunna för att överleva. Cilik kom också fortfarande på besök titt som tätt för att hälsa på sin familj.

I juni 2018 observerade övervakningsteamet i Bukit Batikap Cindy och Riwut medan de satt och åt. Cindy fick plötsligt syn på en oemotståndlig, ung hane, den grovhugget stiliga Olbert. Han hade fortfarande ärr kvar efter en kamp med en trädleopard tidigare under året. Cindy blev förtjust och redan i september visade hon tecken på att hon var dräktig, igen! Riwut, som endast är 6 år gammal, tar fortfarande skydd hos Cindy då hon blir rädd och är relativt försiktig. Hon uppskattar nog inte nyheten om att ett nytt syskon är på väg för att ta hennes plats.

Hela familjen samlad – Cilik, Riwut och mamma Cindy

När orangutanghonor får en ny unge börjar de instinktivt att ta avstånd från sin tidigare unge. Trots att Cindy kanske inte är medveten om att hon är dräktig, har hon trots det börjat ta avstånd från Riwut. Och Riwut har tydligt noterat sin mammas beteende. Trots sin unga ålder är Riwut kanske inte emotionellt klar till att ta farväl av sin mamma ännu, men Riwut har dock lärt sig tillräckligt och är kapabel till att ta hand om sig själv i regnskogen när den dagen kommer.

Trots att Riwut forfarande är lite orolig, så är hon duktig på att hantera rotting, all slags frukt och saftiga termiter. Cindy har fostrat sin dotter väl och förberett henne på livets utmaningar på kort tid. Man kan också undra, med den fart som Cindy skaffar ungar, om hon är på uppdrag att helt själv försöka rädda de akut hotade orangutangerna.