Nu har den första orangutangungen fötts av en rehabiliterad orangutang i nationalparken TNBBBR! Detta är en stor nyhet då det är första gången övervakningsteamet har noterat en nyfödd i detta område i centrala Kalimantan. Området har sedan 2012 varit skyddat och 106 rehabiliterade orangutanger från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng har frisläppts där sedan dess. Det är orangutangen Ijum, som frisläpptes under 2016, som nu blivit den första rehabiliterade orangutangen i området som fått en unge.

Om man tittat noga kan man se den nyfödda i famnen på mamma Ijum

TNBBBR – hem till 106 frisläppta orangutanger
Denna gång var det TNBBBR:s tur att välkomna en ny liten orangutangunge. TNBBBR (också kallat Bukit Baka – Bukit Raya) är namnet på den indonesiska nationalparken i centrala Kalimantan på Borneo, som sedan 2012 använts som ett fredat området för frisläppta orangutanger. De andra områdena som BOS Foundation använder som frisläppningsområden (Bukit Batikap och Kehje Sewen), har tidigare under året fått uppleva en baby boom, där det sammanlagda antalet ungar födda i det vilda nu är 12. Detta är ett riktigt gott tecken på att de frisläppta orangutangerna trivs i regnskogen och att rehabiliteringsprogrammet fungerar och skapar hållbara orangutangbestånd.

Den lilla ungen upptäcktes den 27:e september

Den 27:e september var två av övervakningsgruppen ute på en patrulleringsrunda för att följa med Clara och Clarita – en orangutanghona med sin unge som nyligen frisläppts i området. Plötsligt kunde gruppen notera rörelse i de närliggande träden där en annan orangutang närmade sig. Observationsgruppen såg att det var Ijum, som frisläpptes den 8:e oktober 2016. En veterinär från Nyaru Menteng, som för tillfället var på plats i området för en annan observation, mötte upp gruppen och hjälpte till att övervaka Ijum, som de inte sett under en längre tid.

Först verkade det som om Ijum rörde sig ensam men efter att ha undersökt närmare kunde övervakningsgruppen notera en liten unge fastklistrad på Ijums mage. Det överraskade teamet började snabbt anteckna och observera Ijum och hennes unge tills sent på kvällen när Ijum var klar med deras bo för natten. Därefter följde gruppen med dem de följande tre dagarna, för att säkerställa att allt var bra med Ijum och hennes unge.

Ijum är här i färd med att skaffa föda genom att riva av bark från trädet

En glad och nöjd mamma

Ijum verkade vara mycket tillfreds med sin tillvaro tillsammans med hennes nyfödda unge. Hon kysste och tog hand om sin unge och så fort den gav ifrån sig ett skrik pausade mamman i att bygga bo eller leta föda och såg till att ungen hade det bra. Ungen diade utan problem och som alla mödrar var Ijum mycket beskyddande av sin unge och hade ungen hela tiden under uppsikt. Det kommer att ta ett tag innan teamet kan bedöma om ungen är en hona eller hane, men de kunde i varje fall bekräfta att ungen verkade välmående.

Övervakningsteamet noterade att orangutanghonan möttes ett antal gånger med Clara och Clarita, vilket tyder på att de nyblivna orangutangmödrarna tar hjälp av varandra, trots att de främst lever för sig själva.

Ijums unge blev den första ungen född i det vilda i TNBBBR och totalt den 13:e ungen född av de orangutanger som genomgått rehabiliteringsprogrammet.

Du kan läsa mer om rehabiliterings- och frisläppningsprocessen här >>