Föräldralösa och nödställda orangutanger räddas fortfarande i alarmerande takt, ofta från plantageområden eller  konfiskerade från personer som håller orangutangerna tillfånga hemma hos sig, något som är förbjudet enligt indonesisk lag. Dennis och Jessy räddades nyligen från ett liv i fångenskap och är snart klara att inleda rehabiliteringsprocessen.

Dennis var svag och led av feber när han räddades

Den 14:e september åkte vår lokala samarbetspartner BOS Foundation till Samarinda på Borneo för att hämta upp en liten orangutanghane som tidigare konfiskerats. Ungen beräknas vara ungefär tre år gammal och konfiskerades från en lokalinvånare på östra Kalimantan efter ett tips från polisen. Mannen hävdade att han hade hittat orangutangungen vid en gård nära hans hus och han hade tagit hand om ungen i cirka fyra veckor. Under denna tid hade orangutangungen hållits i ett tomt hus bredvid mannens hem och ungen hade endast fått banan och vatten.

Orangutangen visade inga tecken på aggression, han såg snarare svag ut och led av feber. BOS Foundations veterinär gav ungen medicin och virade in honom i en filt. Orangutangungen, som senare kom att heta Dennis, somnade snabbt i barnvaktens famn och rörde sig inte ur fläcken under hela resan till rehabiliteringscentret Samboja Lestari.

Dennis är för tillfället i karantän på Samboja Lestari och kommer snart att genomgå en mer omfattande hälsokontroll innan det är dags att börja i skogsskolan.

Jessy hade hållits fången under 4 år

Vid nästan samma tidpunkt, den 30:e september, ankom fem-åriga Jessy till BOS Foundations rehabiliteringscenter Nyaru Menteng. Jessy hade räddats från en lokalinvånare bosatt i Pulang Pisau, i centrala Kalimantan. När Jessy räddades hade hon hållits i fångenskap i fyra år.

Personen hävdade att han hittat Jessy i dåligt skick vid en palmoljeplantage. Jessy hade brutit högra armen och personen hade tyckt synd om Jessy och därför tagit hand om henne och behandlat henne som ett människobarn.

Jessy genomgick en första veterinärundersökning som visade att hon var i relativt god hälsa. Liksom Dennis, har Jessy nu påbörjat sin karantän och inväntar en större hälsokontroll på Nyaru Menteng innan hon också kan inleda sin rehabiliteringsprocess.

Vi på Save the Orangutan tillsammans med vår lokala samarbetspartner BOS Foundation är måna om att de nyligen funna orangutangerna och alla andra orangutanger får den vård, kärlek och förutsättningar de behöver. Vi hoppas att dessa två orangutanger har en ljus framtid framför sig och att de en dag får chansen att återvända till sitt hem, regnskogen.

Du kan vara med!

Stötta räddningsarbetet och rehabiliteringen av föräldralösa orangutanger via en adoption – kom igång här >>