Många av er har följt Nody, som nu är 13 år, under många år. Tack vare ert stöd har han nu fullföljt rehabiliteringsprocessen och äntligen återvänt till friheten i regnskogen.
Den 14 augusti blev dagen då han åkte på sin sista resa mot friheten och frisläpptes i nationalparken TNBBBR. Nody räddades i november 2007. En plantagearbetare hade hållit honom i fångenskap under flera dagar. Han var då 2 år gammal och vägde 3,3 kg och led av hypotermi då han ankom till rehabiliteringscenteret.

Nody genomgick alla stegen i skogsskolan och kom år 2014 ut på universitetsön Palas där han finputsade sina skogsfärdigheter. Som 13 åring är Nody en robust orangutang på 33 kg som sakta håller på att utveckla kindpåsar. Nody har alla de färdigheter som behövs för att klara sig i det vilda och det gläder oss att han äntligen fått sin frihet som han är så väl värd.

Nody blev den 15 augusti officiellt orangutang nummer 100 som frisläpptes i nationalparken TNBBBR i centrala Kalimatan. Save the Orangutan har varit med vid fler än 24 frisläppningar av totalt 368 frisläppningar sedan 2012. Det är en alldeles speciell upplevelse att bevittna då de föräldralösa orangutangerna – efter många års rehabilitering – igen kan återvända till regnskogen och friheten.

Nody har under många år varit ett bekant ansikte hos Save the Orangutan då han som två-åring kom till Nyaru Menteng rehabiliteringscentret. I augusti 2018 – över 10 år senare – var det äntligen hans tur att få återvända till regnskogen. Vi har mottagit ett omfattande reportage från vår partner BOS Foundation om frisläppningen av Nody och 9 av hans vänner i nationalparken TNBBBR. Nedan ger en inblick i hur Nodys sista resa till friheten gick till:

Steg 1: Obligatorisk karantän innan frisläppning
De utvalda orangutangerna som ska återföras har klarat alla steg i rehabiliteringsprocessen. Personalen är tvungen att säkerställa att orangutangerna inte är sjuka eller utgör smittorisk innan frisläppningen. Därför har Nody och de andra orangutangerna hållits i burar i karantänområdet under en bestämd period.
Karantänperioden kan variera beroende på när frisläppningsplanen blir godkänd och resan ska därefter även koordineras med myndigheterna.

nody i karantæne
transport fra karantæne

Steg 2: Förberedelse för frisläppningen

Innan resan mot regnskogen kan påbörjas från rehabiliteringscentret måste orangutangerna först bedövas. Detta görs för att veterinärerna ska kunna ta blodprov och kontrollera orangutangernas tänder och generella fysik. Nody och de andra orangutangerna blir också chippade för att teamet ska kunna följa med var de rör sig under de kommande två åren.

Nody och hans vänner flyttades därefter försiktigt från karantänområdet till varsin transportbur. Så fort bedövningen slutat verka kunde resan mot frisläppningsområdet inledas.

Transportburarna är robusta och gjorda för att klara av den långa resan. I vissa fall kan resan räcka upp till två dygn och transporten sker oftast med bil eller båt – och ibland även med helikopter.

Med på resan är både chaufför, veterinär och annan personal från rehabiliteringscentret samt representanter från de lokala myndigheterna. De ska säkerställa att förhållandena är optimala samt att resan till frisläppningsområdet går som planerat.

blodprøver og sidste test
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/noddy-flyttes-600x400.jpeg

Steg 3: Resa med bil och båt

Frisläppningsteamet åker från rehabiliteringscentret på kvällen för att kunna köra under natten då temperaturen är som lägst och stressnivån är lägre för orangutangerna.

Det är planmässiga stopp varannan timme för att veterinären ska kunna kontrollera att orangutangerna har de bra och de ska kunna få vatten och mat. Under resan i augusti var första målet Tumbang Tundu Village i Marikit distriktet, där bilvägen upphör. Härefter går den 20 timmar långa resan vidare med båt på Bemban River upp mot nationalparken TNBBBR.

Innan Nody och vännerna fördes vidare med båt säkrades burarna med flytpontoner ifall båten skulle komma till att kantra.

 

https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/bosf-transport-600x400.jpeg
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/noddy-på-båd-600x400.jpeg

Steg 4: Transportburarna öppnas

De små men flexibla ”klotok” båtarna kommer fram till målet under följande eftermiddag. Teamet lyfter ut en bur i taget och bär dem till de utvalda frisläppningsplatserna längs med floden.

När burarna är på plats i den skyddade nationalparken så kan luckorna äntligen öppnas! Nody och de andra orangutangerna tog sig alla in i skogen på egen hand. Övervakningsteamet följer dem efter frisläppningen för att säkerställa att orangutangerna hittar föda och teamet lämnar dem inte innan de säkerställt att alla de frisläppta orangutangerna har byggt sig ett bo till natten.

Övervakningsteamet kommer under de följa månaderna att hålla ett extra öga på hur de nyinflyttade klarar sig och anpassar sig till sin nya omgivning.

 

https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/nody-båd-600x400.jpeg
https://redorangutangen.dk/app/uploads/2018/08/release-noddy-600x400.jpeg

Nody blev nummer 100, och fortsättning följer..

BOS Foundations reportage om frisläppningen i TNBBBR i augusti 2018 markerade samtidigt frisläppningen av orangutang nummer 100 av totalt 102 frisläppta orangutanger i detta område.

TNBBBR är ett av tre områden som BOS Foundation har till förfogande för frisläppningar. Här är förhållandena goda och området övervakas av lokala team som patrullerar utifrån läger etablerade av BOS Foundation. Vi hoppas därför att vi fortsättningsvis ska få uppdateringar om Nody och hur han och de andra orangutangerna klarar sig i det vilda.

Återförandet av orangutanger till det vilda är målet med hela rehabiliteringsprocessen, men arbetet tar inte slut här. Nu övertar personalen i frisläppningsområdet ansvaret för de rehabiliterade orangutangerna. Övervakningsteamet följer med de frisläppta orangutangerna för att säkerställa att de kan anpassa sig till det självständiga livet i regnskogen. Andra team arbetar med att minska möjliga konflikter mellan människor och orangutanger i frisläppningsområdena.

I takt med att flera orangutanger, som Save the Orangutan har stöttat genom åren, frisläpps, vill vi även öka vårt fokus och stöd till aktiviteterna i frisläppningsområdena.

Nody lämnar här sin transportbur och kan nu kallas orangutang nr. 100 av 102 rehabiliterade orangutanger från Nyaru Menteng som frisläppts i nationalparken TNBBBR